Médianapló

Médianapló - Miért hasadt szét Orbán médiája?

2015. május 03. 11:25 - Zöldi László

A médiapolitika talán a legrejtélyesebb szakpolitika. A legfőbb döntéshozók óvakodnak körvonalazni elképzeléseiket azokról a tömegközlési eszközökről, amelyeket médiának nevezünk. Vagy azért, mert nem értenek hozzá, vagy pedig azért, mert értenek ugyan a médiához, de van annyi sütnivalójuk, hogy nem verik nagydobra a szándékaikat. Vajon Orbán Viktor melyik kategóriába tartozik? Nem használja pontosan a szakirodalomban meghonosodott kifejezéseket, de a mondataiból kirajzolódik, hogy tudja, mit akar elérni.

Péntek este sugárzott tévéinterjújában akadt néhány perc, amelyet a médiának szentelt. Nem fejtette ki részletesen a médiaszemléletét, mindazonáltal megkísérlem összefoglalni, mivel is magyarázza a Fidesz (kormány) közeli médiabirodalom megroppanását, széthasadását. A kiváltó okot, a Simicska-botrányt tavaly nyárra vezette vissza, amidőn az országgyűlési választás után eldöntötte, hogy a nagybirtok helyett a kis- és középbirtokoké a jövő. Ezzel azonban megsértette ama üzletemberek érdekeit, akik nemcsak a mezőgazdaságban rendezkedtek be, hanem a médiában is. Azt már én fűzöm hozzá, hogy ehhez jött még a reklámadó, amely szintén sértette a simicskák érdekeit.

Csak idő kérdése volt, hogy mikor tör ki a médiaháború - a kormánypárti oldalon. A helyzetet így jellemezte a miniszterelnök: „Van egy zavar. Nem az erőben, hanem a tájékozódásban. Ennek az az oka, hogy elvesztettük a médiánkat.” A Hír TV-t, a Lánchíd Rádiót, a Magyar Nemzetet, a Heti Választ, amelyek korábban „mértékadó információkkal” igazították el a szavazókat. Olyan nyilvánosságot szeretne hát kiépíteni, amely segíti az embereket a „tájékozódásban”. Csakhogy az új médiarendszer nincs még készen, a Fidesz-szavazók ezért is maradtak otthon a veszprémi és a tapolcai körzetben.

E képzet hatalmi gondolkodást tükröz. De mi mást tükrözne? A tömegbefolyásolási eszközökről gondolkodván egyetlen politikus se mellőzi a hatalmi szempontokat. Amennyire őszinte azonban Orbán Viktor vallomása, annyira brutális. A választópolgárokat az „irányított demokrácia” jegyében fosztaná meg a megfontolt szavazáshoz szükséges információktól. Aki évekig két-három napot töltött hetente a vidéki Magyarországon, mint e sorok írója, tudja, hogy ez mit jelent. Azt, hogy a hírértékű információk töredéke jutott el a falusi, kisvárosi médiafogyasztókhoz. E tájékoztatási gyakorlat bukott meg azzal, hogy a Simicska-szerkesztőségek elkezdtek normális sajtóként működni.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr827426168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2015.05.03. 17:39:37

Mindemellett Orbán Viktornak az is jókora csúsztatása, hogy a 2014-es "országgyűlési választás után eldöntötte, hogy a nagybirtok helyett a kis- és középbirtokoké a jövő." Ugyanis a párt ezzel kampányolt már 2010 előtt. Az Ángyán József által összefogott tudósok, agrárközgazdászok ennek jegyében dolgozták ki 2010 előtt a Fidesz vidék-, agrár- és környezetpolitikai programját, amelynek lépésit folyamatosan nyomon lehetett követni az akkor még létezett A Falu című folyóirat tanulmányaiból. Csakhogy a 2010-ben hatalomra került Fidesz a meghirdetett program ellenkezőjét hajtotta végre vidéken a monokultúrás nagybirtoknak, illetve a nagybirtokosoknak kedvezve, a kisbirtokokon, az államtól bérelt földeken állatot tartókat ellehetetlenítve, egyszersmind végrehajtva az Európai Uniónak azt a széles körben nem ismertetett direktíváját, amely szerint a mezőgazdaságon belül az állattenyésztés teljesítményének részarányát egyharmadra kell csökkenteni. Erre a nyilvánvalóan a tej- és hústúltermelés megelőzése miatt van szükség. Csakhogy a következménye beláthatatlan. Egyrészt munkanélküliséget okoz a falvakban, ami további elnéptelenedéshez vezet, másrészt szerves trágya híján tönkremegy a termőföld. Az akkori pálfordulás élességét mutatta az Ángyán József és a Fidesz közötti hónapokon át tartó nyilvános konfliktus. Az agrárgazdasággal kapcsolatos mai intézkedésekben sem látni nyomát annak, hogy a Fidesz figyelme a kisgazdák felé fordult volna. Elég csak arra utalni, hogy az uniós földalapú támogatások megszerzése érdekében miként fosztják meg az eddigi állattartókat az állami földek bérleti jogától, hogy a földeket, köztük a kiemelten dotált nemzeti parki területeket a holdudvar tagjainak játszhassák át. Félreértés ne essék, az úgynevezett baloldali pártok korábban ugyanezt a birtokpolitikát képviselték, annak a vidékre gyakorolt összes negatív hatásával. #

kvadrillio 2015.05.03. 22:08:22

HENRY FORD: A NEMZETKÖZI ZSIDÓ...IDÉZET....

"...A zsidó irányítás hajnala a színházat erősebben üzleti alapra tette, mint ahogy az régen volt. Valójában a tröszt ötletét alkalmazta a színházra, még mielőtt az az iparban szokás lett volna.

A fontos városok régebbi színházai irányítása, a művészek közvetítő irodái, a független színházak tönkremenetele, a színdarabokért kért nagy összegek, amelyeket a tröszt színházai játszottak, valójában más módon szolgáltak zsidó érdekeket. A filmipar tört előre. Ez elejétől fogva zsidó vállalkozás volt. Nem volt többé szükség a gójok kiűzésére, mert soha nem volt esélyük bekerülni. Így a független színházak igazgatóit kiűzték és a részvénytársaságok az üres színházakból mozikat csináltak, és az egészből egy faji csoport húzott hasznot.

A színházi tröszt, amely zsidó vállalatként indult, a huszadik század elején teljesen irányította a terepet. Valamiből, ami eredetileg művészet volt, egy időmérő, pénzszedő rendszer lett, amely egy gyár precízségével működött. Elnyomta az egyéni kezdeményezést, megölte a versenyt, a független igazgatót és a természetes tehetséget kizárta, csak ismert külföldi darabokat játszott, a kezdőt támogatta, aki többnyire zsidó volt, teméntelen kagylónövésű 'sztárt' adott a védtelen közönségnek, a valódi művészeket a homályban hagyta. a színdarabokat, színházakat és színészeket gyári termékekként kezelte és elkezdett mindent közönségessé és kereskedelmivé tenni, aminek a színházhoz volt köze...."

EZÉRT NEM ÉR SEMMIT AZ OSZKÁR-DÍJ, MERT EGYMÁSKÖZT, BELTERJESEN OSZTOGATJÁK EGYMÁSNAK.....AZ IGAZÁN TEHETSÉGESEK KIZÁRÁSÁVAL ! :)

Furusina 2015.05.03. 23:58:49

Én nem hiszem, hogy konkrétan a földbirtok rendszer újra fölosztásán vesztek volna össze. Az, mindössze egy szegmense lehetett az általános átrendezési tervnek, miszerint ne Simicskánál jelentkezzenek be a közpénzi korrupció aspiránsok, és ne ő ossza a lapokat. A Nagy Nemzetvezető, valószínűleg sok kisebb oligarchát akar létrehozni, akik közvetlenül vele állnak kapcsolatban, és nem Simicskán keresztül kapják a lehetőséget. Így a Kis Kreatúra ( a Nagy Nemzetvezető) a teljes pénzügyi holdudvar szervezését, igazgatását is kézbe kívánja venni. A kis és középbirtok szöveg, a szokásos parasztvakítás, az Orbán az ember barátja című tragikomédiában.

nohabgm63 2015.05.04. 06:09:53

Hát mondjuk a hortobágyi juhászok, tehenészek legelőmentesítése nem éppen a közép és kisbirtokok erősítésének szándékát jelzi... Nota bene, talán a Hír Tv foglalkozott a legtöbbet ezeknek az embereknek a gondjaival.

nu pagagyí 2015.05.04. 06:46:13

Megértem Orbán zavarodottságát. Miután sikeresen tönkretette az államtól független médiát (jogi hercehurcákkal, a magánszektor hirdetőinek befenyítésével, az állami reklámok egyenirányításával, a hírszolgálat és közmédia megszállásával), a kedvezményezett maradék is osztódásnak indult. Úgy tűnik, egyre csökken az igény a primitív hazudozásra, ráadásul a legseggnyalóbbak sem tudják már mit is kéne hazudni.

nohabgm63 2015.05.04. 06:58:20

Eddig úgy tudtam, hogy az Echo Tv tulajdonosa, a leggazdagabb magyarok listáján szereplő Széles Gábor is az oligarchák közé tartozik. Most kiderült, hogy inkább csak középbirtokos szeretne lenni...

==T== 2015.05.04. 09:00:57

"a hírértékű információk töredéke jutott el a falusi, kisvárosi médiafogyasztókhoz. "

Azért ez fordítva is igaz.

A falusi/kisvárosi ember naponta élte meg a magyar rögvalóságot, amiről pl. a nagyvárosiak jobb esetben is csak hírből hallottak - bár pl. a kereskedelmi és ballib médiákból sokszor még ott sem, vagy csak nagyon torzítva.

Andy73 2015.05.04. 10:16:41

Az időközi választások nem mérvadóak, mert sokkal alacsonyabb a részvétel, és jellemzően inkább a protest szavazók mennek el, nekik fontosabb a dolog. Az egyes körzetekben ráadásul elég nagy helyi különbségek is vannak, ahogy az ki is derült az eredményekből.
A médiának meg nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Újságot már alig olvasnak az emberek, és a kis tévéadókat sem sokan nézik. A legnagyobb befolyása még az RTL Klubnak van, és az tény, hogy az utóbbi egy évben nagyon nekimentek a kormánynak. Ennek lehetett némi befolyása az időközikre, de országosan még mindig a Fidesz vezeti a a közvélemény kutatásokat, csak közben erősen feljött a Jobbik is. A kormányellenes kampányokból leginkább ők profitáltak.

sas70 2015.05.04. 10:28:13

"amelyek korábban „mértékadó információkkal” igazították el a szavazókat. Olyan nyilvánosságot szeretne hát kiépíteni, amely segíti az embereket a „tájékozódásban”. Csakhogy az új médiarendszer nincs még készen, a Fidesz-szavazók ezért is maradtak otthon a veszprémi és a tapolcai körzetben."

Eligazították a szavazókat. Ez de szép! Mert amúgy a hülye szavazó, nem tudja, hogy mi a dolga. Saját szavazóit nézi birkának Orbán.

Nem az új médiarendszer hibája, hogy az embereknek elegük van a fideszből, hanem Orbán és társai hibája. Főleg az, hogy kormányozni kéne, bár lehet, hogy tényleg az a jobb ha nem csinálnak semmit, mert azzal ártanak a legkevesebbet.
A Fidesz-szavazók pedig azért maradtak otthon, mert 5 év után kurvára elegük van abból, hogy mindenre van pénz, idő, energia csak arra nincs, hogy ezt a kurva országot előre vigyék, ne pedig a múltszázadba!