Médianapló

Médianapló - Pártelnökök egymás közt

2015. április 30. 11:03 - Zöldi László

A 307-es előadótermet ’tágas’ jelzővel illettem a tegnap délelőtti beharangozóban. Van vagy száz négyzetméternyi, és néhány napja, midőn Tóbiás József feszegette a Tapolca utáni kilátásokat, kényelmesen elfértünk benne. Tegnap délután viszont a csilláron is lógtak a Bibó Istvánról elnevezett Közéleti Társaság meghívottjai. Két társadalomtudós pedzegette előttünk, vajon mi lesz addig... Meddig is? Vajon a baloldal 2018-ban átveszi a hatalmat? Vagy a harmadik helyre szorul, mint két hete a tapolcai választókörzetben? Esetleg írmagja se marad?

Aki teljes szakmai vértezetben gondolja végig a politikai folyamatot, annak a legutolsó lehetőséggel is számolnia kell. Már nem is tudom, hogy a szociológus vagy a politológus ejtette-é ki a száján, de az estébe nyúló értékelést úgy foglalnám össze, hogy a 106 választókörzet közül ötvenben-hatvanban volna szükség egy-egy Kész Zoltánra. Ez a siker receptje a még mindig erős Fidesszel és a feltörekvő Jobbikkal szemben. Ennél azért árnyaltabb elemzésre számítottam, bár találtam a vitában egy figyelemre méltó mozzanatot: a szűkösnek bizonyult teremben három volt pártelnök is tartózkodott. A hajdan SZDSZ-es Kuncze Gábor vezette a beszélgetést. Rátermettsége valószínűleg csupán engem lepett meg, mert a Klubrádióban nem kísértem figyelemmel a műsorait. Ha azokban is ennyire ügyesen és szellemesen terelgette a vitatkozókat, igazán kár volt megválni tőle.

Tőlem jobbra, úgy ötméternyire ült Kovács László, az MSZP harmadik elnöke, és buzgón jegyzetelt. Balra pedig, mintegy méternyire Lendvai Ildikó, a szocialisták hatodik elnöke, szintén tollal és papírral a kezében. A látványon eltűnődtem. A pártelnökök a nyilvánosság kedvezményezettjei közé tartoznak, és megszokják, hogy előadónak teremtette őket az isten. Főszerepükkel ellentétes, hogy a közönség soraiban húzódjanak meg, és jegyzeteljenek. Mi volt ez tegnap, egy civil szervezet összejövetelén? A közéleti iránti, csillapíthatatlan érdeklődés? Szakmai alázat? A reaktiválás szándéka? Vagy sokat megélt politikusként megérezték talán, hogy másnap, ma reggel egy tévéstúdióban az MSZP ötödik elnöke, az immár DK-s Gyurcsány Ferenc bejelentkezik a széttöredezett ellenzék egyesítésére? („A saját oldalunkat versenyképes állapotba szeretném hozni 2018-ra.”)

Azt hiszem, a szocialisták jelenlegi, hetedik elnökének, Tóbiás Józsefnek sokat kéne jegyzetelnie, hogy megbirkózzon a kihívással.            

komment
süti beállítások módosítása