Médianapló

Médianapló - Egy nullával kevesebb, de...

2015. április 20. 10:27 - Zöldi László

Egy tegnap esti vitaműsorban a szociológus vendég néhány száznyira taksálta azt a tömeget, amihez délután beszélt. Ebből vonta le azt a következtetést, hogy lanyhult a kormányellenes közhangulat. Mások ezer és kétezer közé teszik a budapesti tüntetők számát. Ez még mindig egy nullával kevesebb, mint az őszi megmozdulások csúcsadata. Akár igaza is lehetne a rossz kedvű szónoknak, ha nem feledkezett volna meg arról, hogy délután négy körül országszerte is tiltakoztak az állami szintre emelt korrupció ellen.

A derűlátóbb orgánumok „több mint százról” számoltak be, a realistábbak „csaknem százról”, a Népszabadság mai kiadása „több tucatról”, és térképet is mellékelt a becsléshez, körülbelül hatvan települést számoltam össze. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke egy ma reggeli tévéműsorban hatvan-hetvenre saccolta a számukat. A százhoz képest a kormányellenes ellenzék régi és új szervezeteinek megvan tehát a kétharmaduk. Ez is eredmény. Az alaposabb tájékozódáshoz pedig átnéztem a megyei lapok online kiadásait, amelyekről érdemes tudni, hogy a nyomtatott változatból leginkább az információkat mentik át. De ha már ennyire tényközpontúak, feltételeztem, hogy a tegnap délutáni tüntetésekről aligha nélkülözik a tudósításokat.

Akadt olyan portál, amely „elfelejtett” beszámolni a megyeszékhelyen és a környékbeli településeken megszervezett összejövetelekről. Vagy beszámolt ugyan róluk, de nem saját tudósításban, hanem közölte a Magyar Távirati Iroda egyébként korrekt összefoglalóját, abból nem lehet baj. Találtam persze alapos tudósítást is, sok fotóval, sőt videóval. A tüntetők ráfértek a képekre. S íme, ezt tudtam meg a létszámukról: Békéscsaba (90 résztvevő), Debrecen (200), Eger (100), Győr (100), Kaposvár (300), Kecskemét (120), Makó (100), Miskolc (200), Nyíregyháza (150), Pécs (300), Siófok (100), Sopron (200), Szeged (200), Szekszárd (50), Székesfehérvár (120), Szolnok (100), Szombathely (60) és Tatabánya (50).

Ez úgy két és félezer tüntető. Ha hozzájuk vesszük a többi települést, ahol szintén tiltakoztak a korrupció ellen, akár a duplája is lehetett. Ez még mindig egy nullával kevesebb az őszi csúcsadatnál. Mindazonáltal a sokkal népesebb, bár egymástól elszigetelt akciókkal ellentétben a tegnapi tüntetések összehangoltnak hatottak. Országos hálózat képzetét keltették.

12 komment
süti beállítások módosítása