Médianapló

Médianapló - Média vagy médium?

2015. április 12. 10:07 - Zöldi László

Cskádár Péter ismerősöm a közösségi oldalról. Hol egyetért, hol vitatkozik velem. Mindkettőt a saját nevében teszi, ezért komolyan veszem a véleményét. Az egyik minapi bejegyzésemről ezt írta: „A médianapló mitől magyarabb, mint a blog?” Azt válaszoltam neki, hogy a naplótól. Csakhogy ott van még az a fránya média is. Egy idegen szó, melynek a sorsán érdemes eltűnődni.

Annál inkább, mert épp aznap szólalt meg az egyik tévéműsorban Vajda László, az Országos Roma Önkormányzat lázadó tagja, és szóba hozta a testületen belüli zűröket. „A sajtó és a média képviselőiről" beszélt, holott a sajtót nem lehet az ’és’ kötőszóval kapcsolni a médiához. Nem egyenértékű fogalmak ugyanis; a sajtó része a médiának - a rádióval, a televízióval és az internettel együtt. Aki tehát nem akarja külön-külön megnevezni az egyes médiumokat, utalna viszont az összességükre, nyugodtan mondhat médiát.

De mit kezdjünk Fördős Attila váci polgármesterrel? Egy másik tévéműsorban imigyen fejezte ki magát: „Nem akarom megnevezni azt az országos médiát…” Itt zavarba jött, le is állt egy pillanatra, majd így folytatta: „médiumot”. Idézem Gőgös Zoltán szocialista politikus megjegyzését is, aki szintén egy tévéműsorban mondta: „Ami minden médiából folyik.” Nos, a latin medium többes száma a media, ezért a váci polgármester helyesen pontosította önmagát, a szocialista politikusnak pedig azt kellett volna mondania, hogy az a bizonyos valami minden médiumból folyik.

Azért nem kerítenék nagyobb feneket a rosszul használt fogalmaknak, mert a rendszerváltás óta örvendetes javulás következett be a közéleti személyiségek médiafelfogásában. A kilencvenes években nem voltak tisztában azzal, hogy a média egyszerre jelenti a sajtót, a rádiót és a televíziót - akkor még nem számolhattak az internettel -, és rendszeresen összekeverték a médiát a médiummal. A kétezres évekre azonban már megtanulták a különbséget, bár a szóhasználatuk még nem szivárgott le az önkormányzati szintre.

Az egri önkormányzat például közleményben fejezte ki a rosszallását: „Bármilyen médiában nem nyilváníthatnak olyan véleményt, amellyel az önkormányzatot vagy az intézményeit kritikával illetnék.” Vagyis eltiltotta a bírálattól az összes magyarországi médiumot, noha „csak” a helybélieket akarta megrendszabályozni.

7 komment
süti beállítások módosítása