Médianapló

Médianapló - Kinek lengedez a zászló?

2015. április 08. 11:08 - Zöldi László

Nagy Bandó András sokoldalú szerző. Humoreszkekkel vált országszerte ismertté, azóta gyerekversek, novellák és regények szegélyezik az útját. Újabban publicisztikákat is közöl. Jó mondatai vannak, az egyik például ez volt a Hírhatár.com 2015. január 5-i számában: „Egy a zászló, egy a zseb.” Orbán Viktor és Simicska Lajos politikailag, gazdaságilag termékeny együttműködésére utalt, bár nem biztos, hogy mindenkinek beugrik az összefüggés. Ez egyébként gyöngíti a szállóige értékét.

Az idézett mondatot azért nem vélem még szállóigének, mert a kávéházi asztaltársaság tagjai vagy a kocsmapulthoz támaszkodó fröccsözők-sörözők olyan gondolatot szoktak emlegetni, melynek jelentése nyilvánvaló. Elég régen gyűjtöm az ütős mondatokat ahhoz, hogy kiderüljön: a szóban forgó gondolatot Orbán Viktor fejtette ki először: „Egy a tábor, egy a zászló.” Legalábbis így emlékszünk rá. Csakhogy amit beszélgetés közben a magunk gyakorlatias módján lerövidítünk, annak érdemes utána nézni, hátha úgy emeltük ki a szövegkörnyezetből (az úgynevezett kontextusból), hogy jelentése az ellenkezőjére fordult. Meg is találtam a Magyar Demokrata 2007. január 4-i számában: „A posztkommunisták egyben tartják magukat. Nem mondják, de ott is működik az egy a tábor, egy a zászló.”

Az akkor éppen ellenzéki politikus tehát nemcsak a Fidesz táborát jellemezte, hanem a politikai ellenfél kormányzáshoz vezető teljesítményét is. Bandó viszont már a Fidesz eredményét ismerte el, némi iróniával persze. Publicisztikai fellépése, 2015. január 5-e óta azonban történt egy s más, például február elején összeveszett Orbán és Simicska. Szétválásukról ez jutott az eszembe, Orbán Viktortól és Nagy Bandó Andrástól nem teljesen függetlenül: „Egy a zászló, kettő a zseb.” Vajon tekinthető-e a magaménak? Fűződhet-e a nevemhez?

Azért vagyok óvatos, ha a szállóige szerzőséget kell megítélni, mert e műfajnak épp az a jellegzetessége, hogy az eredeti gondolat akár kétezer éve is elhangozhatott. Majd agórán, fórumon, szalonban, kávéházban, presszóban, kocsmában alakították, csiszolták, farigcsálták, formálták, változtatták. Mígnem egy híres ember a nevére vette, azóta neki tulajdonítják. Hármunk (egy politikus, egy humorista és egy újságíró) „közös” munkájából akkor lesz szállóige, ha egy híres ember felismeri a benne rejlő lehetőséget, és kibontja a mindenki számára nyilvánvaló jelentést.

komment
süti beállítások módosítása