Médianapló

Médianapló - Rádiós mutyiról lebbent föl a függöny

2015. április 02. 10:53 - Zöldi László

Amúgy médiapolitikával foglalkozom, és évek óta bosszant, hogy egy titokhoz nem jutok közelebb. Tegnap mégis érkezett némi adalék a megértéséhez. Tévéműsorban eresztették össze Csepreghy Nándor államtitkár-helyettest Szigetvári Viktor Együtt-elnökkel, és az utóbbi kibökte, hogy amidőn Bajnai Gordon kabinetfőnöke volt, az akkori miniszterelnök őt küldte a rádiós frekvenciákról döntők közé.

2009 őszén az ORTT nevű médiahatóság botrányos döntést hozott a Sláger és a Danubius hullámhosszáról. A kurátorok kiebrudalták a régi tulajdonosokat, és olyan cégeknek adták a frekvenciákat, amelyek mögött a kormánypárt és a legerősebb ellenzéki párt rejlett. A sajtóban kirobbant a vita, vajon az MSZP és a Fidesz politikai kampányszövegekkel árasztja-é el az étert. Ez csak akkor képzelhető el - írtam e rovatba -, ha gazdasági harakirire törekednek. Valószínűbb, hogy nem következik be lényeges tartalmi változás: az új rádiók ugyanolyan zenei kínálattal kecsegtetik majd a hallgatókat, talán még a régi műsorvezetőket is átigazolják. A feladatuk ugyanis nem az, hogy politikai üzeneteket továbbítsanak, hanem hogy jó szakmai munkával nyereséget termeljenek a két nagy pártnak.

Elvégre közeledett az országgyűlési választás kampánya, amely úgy nyelte a pénzt, mint kacsa a nokedlit. A hivatalosan elkölthető 386 millió forint helyett ennek akár a tízszeresét is igényelte, és a tisztes vereségért, illetve a győzelemért küzdő két párt azért állapodott meg, hogy újabb forrásból fizethesse a kampányköltségeket. Azt nem gondoltam persze, hogy a médiahatóságnál maga a miniszterelnök képviseli a kormányt, de csak most, öt és fél év múlva tudtam meg, hogy az ifjú kabinetfőnök fejtette ki a végrehajtó hatalom méltányolható érveit. Nem sikerült meggyőznie a mutyizókat, és azt jelentette a főnökének, hogy ezek bizony megegyeztek.

Bajnai Gordon a Magyar Távirati Iroda révén közölte is a nyilvánossággal, hogy ejnye-bejnye. Körülbelül ennyit ért a szava, vagy nem akarta beleártani magát a nagyok dolgába. A fejleményeket ismerjük. Az egyik mutyizó katasztrofális vereséget szenvedett, amiből még fél évtized múltán sem tért magához. A másik túlgyőzte magát, és kétharmada birtokában veszteségbe, majd megszűnésbe hajszolta a politikai ellenlábas populáris zenét sugárzó rádióját. Utána szégyenfolt maradt, amit nálam legalábbis a médiapolitikai szempontból tesze-tosza Bajnai-kormány és a mögötte álló MSZP soha nem mos le magáról.    

4 komment
süti beállítások módosítása