Médianapló

Médianapló - Miért keverték le Antall Józsefet a képernyőről?

2015. március 28. 10:48 - Zöldi László

Kövér László tegnap értelmezett rádióinterjújában akadt még egy figyelemre méltó mozzanat. Az országgyűlés elnöke fölemlegette, hogy negyedszázaddal ezelőtt egy BEK-döntő kedvéért keverték le Antall József miniszterelnököt a Magyar Televízió képernyőjéről. Az esetet politikai ármánynak minősítette, ha jól értettem a töredékes mondatait. Mindazonáltal 1990. május 23-én ő ült a parlamentben, akár szem- és fültanúnak is nevezhető. Én csupán a korabeli sajtóban néztem utána a részleteknek.

1990. május 22-én ült össze az országgyűlés, amelyben Antall József ismertette az új kormány programját. A pártok álláspontját másnap fejtették ki a vezérszónokok, majd az egynapos miniszterelnök összefoglalta az eszmecserét. Mindezt élőben közvetítette a Magyar Televízió. Csakhogy a rövidnek szánt kormányfői beszéd történelemórává bővült, a hajdani történelemtanár hosszasan ecsetelte a magyar história vészterhes évszázadait. Ebből nem lett volna baj, ha nem közeledett volna a Milan és a Benfica közti összecsapás. Az MTV-nek épp nem volt elnöke, mert Nemeskürty István már lemondott, Hankiss Elemér pedig még nem foglalta el a helyét. Valakinek döntenie kellett, ahogy megtudtam, az ügyeletes szerkesztőre hárult e nyomasztó feladat.

De ki húzza a rövidebbet? Az újdonsült miniszterelnök, akivel kibékíthetetlen ellentétbe kerülhet a közszolgálati intézmény? Vagy a szurkolók milliói, akik aligha bocsátanák meg, hogy az egyetlen magyar televízió lemaradt a Bajnokcsapatok Európa Kupájának döntőjéről? Végül Antall Józsefet keverték le a képernyőről, aki a Kövér László számára elfogadható értelmezés szerint politikai összeesküvés áldozata lett. A történtekre azonban van egy másik magyarázat is: szembe került egymással a közszolgálati jelleg (a hosszúra nyúlt kormányfői beszéd közvetítése) és a kereskedelmi (szórakoztató) jelleg. Mai fejjel persze nehéz megérteni az akkori helyzetet, napjainkban ugyanis lehet választani. A parlamenti ülést közvetíti a közszolgálati televízió, a focimeccset valamelyik kereskedelmi csatorna, a néző pedig kedvére dönthet.

A egykori tévések közül több nyugdíjast is megkérdeztem, és az ügyeletes szerkesztőben Chrudinák Alajosra ismertek. Ha csakugyan ő keverte le Antall Józsefet, akkor elgondolkoztató, hogy politikai meggyőződése vagy/és személyes érdekei ellenére előnyben részesített néhány millió szurkolót az Antall-kormány programja iránt érdeklődőkkel szemben.

13 komment
süti beállítások módosítása