Médianapló

Médianapló - Az első feles

2015. március 26. 09:39 - Zöldi László

Zúgolódik a nép, a helyi sajtóban készülnek a hatástanulmányok. A vidéki Magyarországon sokkal kevesebbet beszélnek a vasárnapi zárva tartásról, mint a vitatott törvény másik sarkalatos pontjáról. A kistelepülések lakói távolabb élnek a városi hipermarketektől, a közelükben lévő kisboltok másfajta gonddal küszködnek. A megyei lapok tanúsága szerint leginkább az keltett felzúdulást, hogy reggel öt helyett csupán hatkor nyithatnak ki.

Orbán Gyula peresznyei kereskedő és alpolgármester a Vas Népe hasábjain arról panaszkodik, hogy akik a falujából bejárnak dolgozni Szombathelyre, Kőszegre, vagy átjárnak Ausztriába, nem késhetnek a reggel hatkor kezdődő műszakból, ezért március 15-e óta értetlenkednek, vajon miért nem vásárolhatnak be nála öt és hat között. Amióta érvényben van az új törvény, műszak után kell betérniük valamelyik városi hipermarketbe, és csomaggal fölszerelkezve bumliznak haza. Hasonló tapasztalatokról számolnak be a többi újság falujáró munkatársai is, „halálra ítélt kisboltokról” írnak. Mintha e következmény ellenkezőjét, a családi vállalkozások felvirágzását várták volna a törvényhozók. Olvasás közben mégis az a benyomásom, hogy hiányzik valami a riportokból, interjúkból, jegyzetekből. A vevők, túlnyomórészt férfiak miért is toporognak hajnali ötkor a kisbolt ajtajánál?

Csaknem két évtizedig laktam a város érdes részén. Tavasztól őszig nyitott ablaknál aludtam, és hajnali ötkor lármára ébredtem. Ha félrehúztam a függönyt, és az ötödik emeletről lenéztem a szemközti oldalra, a zöldségbolt előtt gyülekeztek a környék alkoholistái. A tömény utáni vágy kivetette őket az ágyból. A „zöldségboltot” bérlő család fonnyadt paprikát, löttyedt paradicsomot és elfásult karalábét „árult” hajnali öttől éjfélig; három műszakban naponta százával adta el a kisüvegbe töltött kisüstit. Aki járt már külvárosi vagy falusi kisboltban, azt is észrevehette, hogy a műszak előtti vagy háziállat-etetés utáni „felesek” jellegzetes üvegcséi irdatlan mennyiségben sorakoznak a kiszolgáló háta mögött, kézre állnak neki.

Magyarországon körülbelül egymillióra rúg az alkoholisták száma. Közülük több százezren leledzenek ama állapotban, hogy a szervezetük már hajnalban kívánja a töményt. Ha öt helyett hatkor jutnak hozzá az „alapozáshoz”, akkor ez azt jelenti, hogy a kormányzat újabb választóréteget haragított magára. A sors iróniája volna, ha az első korty pálinka egyórás késleltetése lenne az utolsó csepp a nép poharában. 

86 komment
süti beállítások módosítása