Médianapló

Médianapló - Orbán esti fényben

2015. március 21. 10:38 - Zöldi László

A Népszava mai számában olvastam a hétvége talán legérdekesebb cikkét. A napilap egyik munkatársa számba vette Tiborcz István vállalásait. Az illető, ugye, a miniszterelnök veje, és most éppen arról nevezetes, hogy megújítja a magyarországi városok esti kivilágítását.

Felkészültségére jellemző, hogy egymástól függetlenül tizenkilenc polgármester fedezte föl a benne rejlő lehetőséget. Balatonfüred, Bácsalmás, Bicske, Gyál, Hatvan, Hévíz, Hódmezővásárhely, Kalocsa, Kecskemét, Keszthely, Mezőhegyes, Mórahalom, Pécs, Siófok, Szekszárd, Szolnok, Tapolca, Vác és Zalaegerszeg önkormányzata bízta rá a közvilágítás korszerűsítését. Az említett települések hamarosan fényárban úsznak, és a helybéliek javuló biztonságérzetük tudatában korzózhatnak. Mellesleg a kellemes közérzetük nem is kerül olyan sokba. Összeszámoltam, és a miniszterelnöki vő cége mindössze 7 milliárd 720 millió forintról nyújt majd be számlát. Azon tűnődöm, hogy ha az adók levonása után csupán tízszázaléknyi nyereségre tesz szert, vajon mihez kezd a bagatell hét-nyolcszázmillióval. Van egy ötletem.

Milliárdos barátom a szomszédos faluban született, kalandos életét azonban most nem mesélem el. A lényeg az, hogy Kanadában kitanulta a kapitalizmust, és felnőtt fővel tért vissza szülőföldjére, Erdélybe. S miközben megszerezte ama jogot, hogy korszerűsíthesse Bukarest és még néhány város közvilágosítását, nem vette feleségül a román miniszterelnök lányát. A profitból fölépítette Aradon a legszebb magyar sajtóházat, és kiad egy magyar nyelvű folyóiratot. Az üzleti életből nemrégiben vonult vissza, és ha van olyan témám, amely alkalmas a folyóiratban való megjelenésre, írok neki a monacói e-mail címére, de ilyenkor télen valamelyik napsütötte karibi szigetről válaszol. Sok szerzővel tartja így a kapcsolatot, és lépésről lépésre hozta létre az egyik legjobb magyar szellemi műhelyt.

Nem vonom ugyan kétségbe a Tiborcz nevű fiatalember üzletemberi zsenialitását, de talán mégsem tévedek abban, hogy a városlátvány-megújítás haszna a nagycsaládban marad. Az írók, költők, kritikusok, grafikusok bizonyára imába foglalnák a családfő nevét, ha 2018-as visszavonulása után folyóirat-alapításra adná a fejét, és vejét bízná meg a főszerkesztőséggel. Ebben a reményben utalom át adómat az egyelőre csak tizenkilenc magyarországi település esti kivilágítására.

komment
süti beállítások módosítása