Médianapló

Médianapló - Miért fertőző Orbán szavajárása?

2015. február 16. 10:20 - Zöldi László

Tegnap este, egy tévévitában Szigetvári Viktort, az Együtt nevű párt újdonsült elnökét összeültették a Fidesz szóvivőjével. Az Orbán-kormány migránspolitikájáról beszéltették őket, és két figyelemre méltó álláspont feszült egymásnak. A baloldali politikus megengedhetetlennek tartotta, hogy a Magyar Távirati Iroda magáévá tette a miniszterelnök szavajárását: a megélhetési bevándorlást.

Csakugyan nem szerencsés, ha a hírügynökség utánozza Orbán Viktort. Bár hozzá kell fűznöm, hogy ez alighanem foglalkozási ártalom nála. Az MTI akkor is állami hírügynökségnek számított, amikor éppen magánkézben volt, és mindenkor vezérfonalnak tekintette az országvezető szavajárását. Mindazonáltal igyekezett fenntartani a függetlenség látszatát, példánknál maradva régebben úgy fogalmazott volna, hogy a „gazdasági, vagy ahogy a miniszterelnök mondta az egyik beszédében ’megélhetési’ bevándorlás”. Ennél tovább nem is mennék a jelenség értelmezésében, mert van itt még egy szükségtelen, noha szintén jellemző alkalmazkodás.

Ugyanebben a tévében interjú készült a nemzetgazdasági miniszterrel, akitől a műsorvezető megkérdezte, vajon miként vélekedik a kormány egyik „unortodox” lépéséről. Angolos létére latinosan-németesen u-val ejtette ki a magyar gazdaságpolitikához tapadó jelzőt, mire a miniszter - akiről az őt nálam jobban ismerők azt állítják, hogy gyöngén beszél angolul - az említett jelzőt anortodoxnak ejtette. Épp úgy, ahogy az angolul jól beszélő miniszterelnök és nyomában az angolul össze-vissza beszélő Fidesz-politikusok. Ez bizony sérti a nyelvérzékemet, ami persze magánügy volna, még akkor is, ha anyanyelvünkben a nem ortodox latinos-németes változata honosodott meg.

Egyelőre óvatosan fogalmaznék. Nem gyanakodnék például személyi kultuszra. Nem szívesen fejtegetném, hogy lám, Orbán Viktor karizmája elbűvölte a hozzá közel álló kormánytagokat és az állami hírügynökség kelleténél figyelmesebb szerkesztőit, akik lépten-nyomon hivatalos szintre emelik a szavajárását. Csupán megemlítenék egy családi eseményt. Kétéves, nyiladozó értelmű unokám most tanulja a fogalmakat, és azt vettem észre, hogy ha kiejtek a számon egyet, azonnal megismétli. Abban reménykedem, hogy mire mondattá fűzi össze az utánzott szavakat, kinövi a tekintélyemet.      

13 komment
süti beállítások módosítása