Médianapló

Médianapló - Meta-e a kommunikáció?

2015. január 31. 10:06 - Zöldi László

A tegnapelőtti bejegyzést öt és fél ezren olvasták el. A különböző hangvételű kommentekből kiemelkedett az egyetlen, amelynek szerzője teljes névvel mutatkozott be. Ezért köszönet neki.

Domokos Lajos régi ismerős. Ugyanazon az egyetemen tanultunk (a debrecenin), ugyanabban a szerkesztőségben kezdtünk dolgozni (a Hajdú-Bihari Naplónál). A kilencvenes évek elején megalapította a Teleschola nevű médiaiskolát, amelynek révén az újságíró-képzés egyik hiányosságát pótolta. Száz számra nevelt olyan kollégákat, akik vidéki tévéknél helyezkedhettek el, mert megtanulták az interjúkészítést, a szerkesztést, a vágást, sőt az operatőrködést is. Elméleti munkássága szintén jelentős, egyik vastag kötete tankönyvnek számít a szakmában. Mostani megjegyzésében is van valami, amit érdemes végiggondolni.

A magyar miniszterelnökök viselkedési kultúrájáról tűnődtem, és amit Gyurcsány Ferenc meg Orbán Viktor nem mondott ki, „csak” láttatott, azt metakommunikációs gesztusnak neveztem el. Lajos barátom elismeri ugyan, hogy a szakirodalomban összecsúszott a testbeszéd és a metakommunikáció, hozzáfűzi azonban, hogy a meta helyett szerencsésebb lett volna a nonverbális kommunikációt használni. Csakugyan lehetne miniszterelnökeink viselkedési gondjait szöveg nélküli kommunikációnak tekinteni, mégis hadd magyarázzam meg, miért maradnék a metakommunikációnál.

Ha lesz rá időm, a Médianapló mintegy ötezer bejegyzéséből kiválogatnék egy karcsú kötetre valót. A gerincét ama harmincsoros blogok alkotnák, amelyek a magyar politikusok kommunikációját értelmezik. Csatolnék hozzá még két, bár bizonyára kevésbé testes fejezetet. Az egyik címében szerepelne az exkommunikáció, vagyis a kiközösítés, amely a közösségépítéssel felérő kommunikáció szűkítését, a közéleti személyiségek korlátozó szándékát tükrözné. A másik címében viszont a metakommunikáció szerepelne, amely nem egyszerűen azt jelenti, hogy túl van a kommunikáción, hanem a kommunikáció bővítését is sugallja. Értelmezésemben valamiféle ráadás, ha úgy tetszik: hozzáadott érték, amely még kifejezőbbé teheti a politikus mondandóját. Ugyanakkor persze arra is alkalmas, hogy leleplezze a hátsó szándékát.

Nem tudom, vajon a tervezett kötetből lesz-é valami, de amíg ez kiderül, maradnék a kommunikáció, exkommunikáció, metakommunikáció használhatónak ígérkező fogalmainál.   

komment
süti beállítások módosítása