Médianapló

Médianapló - Orbán mit is mondott valójában a menekültekről?

2015. január 20. 10:37 - Zöldi László

A Népszava mai számában összeállítás jelent meg a Fidesz menekültpolitikájáról. A szerző (B.I.M.) minden lényeges mozzanat felsorolt, idézte például Orbán Viktor ama mondatát, amely néhány nap alatt a legtöbbször emlegetett gondolattá nőtte ki magát. Íme: „Nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező, jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani.”

Örülök a szerző stílusérzékének, mert az egész magyar sajtóval ellentétben kitette a vesszőt a ’rendelkező’ és a ’jelentős’ közé. Csak így van értelme a miniszterelnök tartalmilag vitatott mondandójának, amely egyébként a Magyar Televízióban hangzott el. Ebből származnak az írásba foglalás gondjai. A vessző már rendben volna, talán a többi újságíró is behúzza majd, ha idézi a kormányfő nemzetközi hírnévre vergődött okfejtését. Igen ám, csakhogy a hazai tévék és rádiók oly gyakran sugározták a hangharapást (a kiragadott mondatot a politikus saját hangján), hogy legalább tucatnyiszor hallottam. Minél többször, annál inkább erősödött a gyanú, hogy valami nem stimmel benne.

Végül kiderült, hogy mi a baj. A miniszterelnök nem használta a ’rendelkező’ jelzőt, amit a javára írok, mert germanizmus. Helyette a nagyon hasonló ’jelentkező’-t ejtette ki a száján. A mondat így hangzott: „Nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel jelentkező, jelentős kisebbséget látni magunk között…” A mondatot azért nem folytatom, mert van még gond vele. Orbán Viktor segített az értelmezésében, egy héttel később, tegnapelőtt ugyanis kifejtette a Vasárnapi Újság című rádióműsorban: „Amikor az ember hangokat képez, nem látja a betűket.” Majd tőle telhető szelídséggel kérte számon a magyar újságírókon, hogy így idézték lépten-nyomon: „Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani.” Holott ő ezt mondta: „Magyarországot szeretnénk magyar országként megtartani.”

Sokat fogunk még vitatkozni a miniszterelnök menekült-értelmezésén, ezért a majdani idézők figyelmébe ajánlom az immár hiteles mondatot: „Nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel jelentkező, jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk magyar országként megtartani.”  

24 komment
süti beállítások módosítása