Médianapló

Médianapló - Vágó István, a pályakezdő politikus

2015. január 14. 10:56 - Zöldi László

Az egyik reggeli tévéműsorban is megszólalt. Nincs ebben semmi meglepő. Gyakran előfordul, hogy az egykori kvízmester nyilvános vitákba kapcsolódik be. Udvarias ember lévén elnézést kér a műsorvezetőtől, majd kedvesen átveszi tőle az adott téma moderálását. Van benne valami tanáros: majd’ minden nyilvános helyzetben hajlamos elmagyarázni, hogy miként kéne jobban csinálni azt a műsort, amibe vendégnek hívták. Ez szórakoztatóvá teszi a vitákat, elkedvteleníti azonban a gyanútlan műsorvezetőket.

Tegnap már nem vitát szedett szét és rakott össze Vágó István, hanem politikusként mutatkozott be - mint a Demokratikus Koalíció Média Munkacsoportjának újdonsült vezetője. Elmesélte, hogy be is lépett Gyurcsány Ferenc pártjába, és már csak volt újságíróként beszéli ki magából a közéleti indulatait. Végül is nincs oly nagy különbség egy újságíró és egy politikus érdeklődése között, de az ő pályamódosítása azért ér meg egy eszmefuttatást, mert a szakmai közvélekedés szerint nem illik ide-oda csúszkálni az újságírói és a politikusi gyakorlat között.

A Vágó István vezette műveltségi műsorokból másodpercnyit se láttam, noha tudtam persze, hogy ő az ország egyik legnépszerűbb lakosa. A 2002-es országgyűlési választás kampányában vettem észre, hogy Kuncze Gáborral járja az országot, és műsorszerű lakossági fórumokon lép föl a jó humorú SZDSZ-politikussal együtt. Igen ám, csakhogy akkoriban egy országos sugárzású kereskedelmi rádió amerikai tulajdonosa még attól is eltiltotta a magyar „hangjait”, hogy moderáljanak két kampányoló politikus vitájában. A moderálásban (közvetítésben) nem találtam volna kivetnivalót, azon viszont eltűnődtem, hogy nem Vágó István beszélgetett Kuncze Gáborral, hanem Kuncze vele. A közönség előtt válaszadásra kötelezett közéleti személyiség faggatta a kérdezésre szakosodott újságírót.

Másként fogalmazva a tévés műsorvezető évtizedek alatt kivívott ismertségét bocsátotta egy politikai párt rendelkezésére. A fejlemény minősítése helyett inkább arra hívnám föl a figyelmet, hogy Vágó nem most kezdett kacérkodni a politikával. Tegnapi döntése hosszú folyamat eredménye, és nyugalmazott műsorvezetőként akár életet is lehelhet egy parlamenti párt média-szekciójába. Tegnap óta immár lelkifurdalás nélkül válaszolhat ugrifüles műsorvezetők kérdéseire. De mi lesz, ha továbbra is erőt vesz rajta a régi beidegződés, és politikustól szokatlan módon visszakérdez?

13 komment
süti beállítások módosítása