Médianapló

Médianapló - Művelhető-e önállóan a nyilvánosságipar?

2015. január 08. 11:06 - Zöldi László

Tegnap azt hallottam a Magyar Rádióban, hogy néhány nyelvész kiválasztotta 2014 legjellemzőbb szavát. A start up-ra szavaztak, csakhogy nem az eredeti angolra, hanem annak magyarított változatára. Egy gazdasági újságíró javasolta a ’nekirugaszkodó vállalkozás’-t. Nekem nem tetszik, mert két szó, ráadásul körülményes és nyakatekert is. Aligha terjed el a köztudatban, legalábbis a szakmámban nem jósolok neki nagy jövőt.

Több mint két évtizede tanítok újságírással kacérkodó főiskolásokat és egyetemistákat. Négy-ötezer közé tehető ama diákok száma, akik megfordultak nálam, és el-eltűnődöm, vajon mi az, amit nem sikerült elmagyarázni nekik. A sors iróniája, hogy abban vagyok a legsikertelenebb, amit minden munkahelyemen elsőként ajánlottam a figyelmükbe. Arra ösztökéltem őket, hogy ne várják a sült galambot. A diploma megszerzése után indítsanak önálló vállalkozást. máskülönben be kell állniuk fogaskeréknek, csereszabatos munkatársnak egy szerkesztőségbe, vagy ehetik a munkanélküli újságírók keserű kenyerét.

De mert csupán felhívtam valamire a figyelmet, amire a felsőoktatási intézmény nem erősített rá egy vállalkozási ismeretek elnevezésű tantárggyal, vagy ráerősített ugyan, de nem szakembert kért föl az oktatására, a tanítványaim nem rugaszkodtak neki a saját vállalkozásnak. A legtöbben nem lettek önálló iparosok a nyilvánosságban. Mindössze egy békéscsabai fiúról tudok, aki a barátaival kulturális programokkal kecsegtető portált alapított, néhány évnyi működtetés után azonban már ő is egy nem általa alapított cégnél dolgozik. Van viszont tizenöt-húsz lány, akik komolyan vették a rögeszmémet, és startuposodtak, leginkább kisvárosi (lokálpatrióta) portált hoztak létre.

Úgy alakították az érzelmi életüket, hogy legyen mellettük egy számítógéphez, fényképezéshez, szerkesztőségi infrastruktúrához értő, nagy munkabírású férfiember is. Igyekszem figyelemmel kísérni a tevékenységüket, és az a benyomásom, hogy bár egyikük sem gazdagodott meg, képesek abból megélni, amit szívesen csinálnak. Csodálom a szorgalmukat, a szervezőkészségüket, az észjárásukat és az ötleteiket. Tőlük tanultam, hogy mi a különbség a munkanélküli és a szabadúszó újságíró között. Az utóbbinak vannak ötletei.    

komment
süti beállítások módosítása