Médianapló

Médianapló - Rovott multú foci

2015. január 04. 10:48 - Zöldi László

A hét híre Németországból érkezett. Uli Hoeness ismét dolgozhat a Bayern Münchennél, csupán éjszakára kell bevonulnia a landsbergi börtönbe. Nem kell sokat autóznia, bivalyerős kocsijával oda-vissza húsz-húsz perc az út.

Aki e rovat törzsolvasói közül nem föltétlenül érdeklődik a foci iránt, annak elmesélem, hogy az említett úr válogatott labdarúgóból képezte át magát a világhírű klub teljhatalmú menedzserévé. Közben gazdag ember lett, mint utóbb kiderült, abból is, hogy „elfelejtett” befizetni 28,5 millió eurónyi adót az államkincstárnak. (Ha jól számolom, magyar pénzben több mint 9 milliárd forintot). Ezért marasztalta el a bíróság, a három és fél évből felet már leült a múlt század húszas éveiben Hitlernek is otthont adó börtönben. Jól viselhette magát, vagy maradt még pénze, mert nem engedték ki ugyan, nappal azonban dolgozhat a régi egyesületénél. Nyilvánvaló szervezőkészségét az utánpótlással foglalkozva kamatoztatja.

Esetéből érdekes következtetés adódik a mi számunkra is. Előkerestem Plókai Attila figyelemre méltó mondatát, a volt válogatott labdarúgó a veszprémi újságban osztotta meg tapasztalatait az olvasókkal: „Sok helyen olyan vezetők dolgoznak a magyar futballban, akiknek börtönben a helyük.” (Napló, 2003. június 17.) Tételezzük föl, hogy igazat mondott, és azóta sem változott a helyzet, vagy ha változott is, a klubvezetők még dörzsöltebbek lettek. Azon tűnődöm, vajon mi történne, ha szétcsapna köztük az igazságszolgáltatás. Milyen adócsalások és egyéb bűnök derülnének ki? És ha kiderülnének, vajon hová zárnák be őket? Elképzelem, hogy fél év múltán nem térhetnének vissza régi klubjuk élére, de szervezőkészségüket olyan helyen kamatoztathatnák, például az utánpótlásban, amelyre addig rá sem bagóztak. Abban voltak érdekeltek, hogy az innen-onnan csorgatott pénzekből idegenlégiósokat szerződtessenek a veszteségesen működő első csapathoz.

Lehetséges, hogy egy ítéletsorozat volna megoldás a magyar labdarúgás nyomasztó gondjaira? A tetű lassú játékra és az üres stadionokra? Lehetséges, bár félő, hogy gyors eredményt aligha várhatnók tőle. Amíg az úgynevezett utánpótlásból csakugyan sikerül kinevelni az első csapat utánpótlását, hosszú éveknek kellene eltelniük. Körülbelül annyi, ahány éjszakára a magyar focimenedzsereknek vissza kéne térni a cellájukba.

komment
süti beállítások módosítása