Médianapló

Médianapló - A zárva tartás nyilvánossága

2014. december 30. 10:36 - Zöldi László

Érdekel az úgynevezett fikakultúra. Vajon kik azok, akik kommentelésre adják a fejüket? Miért bújnak álnév mögé? Milyen magán- vagy közéleti megaláztatásokat kompenzálnak, amikor a posztolót, például e sorok íróját féregnek nevezik? A két utánközlő portál közül a Mandiner hozzászólói miért gorombábbak, mint az Indexéi? Néha már-már úgy érzem, hogy tudom a válaszokat, erre a tegnapi bejegyzés visszhangja zavarba hoz.

A vasárnapi zárva tartásról tűnődtem, és vártam a szokásos megjegyzéseket. Miért éppen erről a témáról írtál? De ha már ujjacskáiddal klimpíroztál a számítógép billentyűzetén, nem így kellett volna megírni, hanem úgy. Különben is libsi (fasiszta) vagy, te genyó. Csakhogy ezúttal nyoma sincs a „tapintatos” vitakultúrának. Az pedig egyenesen sértő, hogy a kommentelők rám se bagóznak. Keresetlen szavakkal a kormányt szapulják, bár jut az elmarasztalásból a miniszterelnöknek, a törvény-tervezetet beterjesztő kereszténydemokratáknak és az elképzelést szentesítő Fidesz-képviselőknek is. Vajon mi történhetett?

Miért nem mernek megszólalni a kormánypárti trollok, akik gyakran kísérleteznek azzal, hogy szétverjék a vitát, eltérítsék az eredeti témától? Talán tudják, hogy védhetetlen ügyben mentenék a mundér becsületét? Vagy ők is azok közé tartoznak, akik vásárlóként találva érzik magukat; támadásként élik meg a KDNP szerencsétlen javaslatát és a mögötte álló Fidesz rosszul időzített döntését? De ha a korábbi megszólalások alapján az internetező nép hangjának véltem a kommenteket, akkor most is el kell fogadnom azt, hogy a zárva tartási törvényt egyöntetűen elítélő kommentek a számítógép előtt üldögélő emberek véleményét tükrözik.

Emlékezhetünk rá, a netadó-tervezettel Orbánéknak sikerült kivinni az utcára a világhálón élő fiatalokat. Az utána következő tüntetés-láncolat nyomán 8-900 ezerrel csökkent a kormánypártok támogatottsága, és a közvélemény-kutatási eredményben még nincs is benne a vasárnapi zárva tartásról hozott döntés hatása. Mivel magyarázható, hogy egy szubkulturális réteg után a kormányzat milliókat is magára haragít? Vajon Orbán Viktor miért gyűjti fejére a parazsat? Miért gondolja, hogy nemcsak megsarcolhat bennünket, hanem az életünkbe is belenyúlhat? Olyannyira meg akarja változtatni a beidegződéseinket, például a vásárlási szokásainkat, hogy ezt még a kommentelők is észrevették.

1 komment
süti beállítások módosítása