Médianapló

Médianapló - A kétfejű párt

2014. december 15. 10:49 - Zöldi László

Szombaton tartották meg az MSZP pártértekezletét. Másnap (tegnap) két szocialista politikus ült be az ATV stúdiójába, hogy a fejleményekről tájékoztassa a nyilvánosságot. Tóbiás József elnök és Botka László választmányi elnök közül az utóbbit kevésbé ismerhetjük, mert leginkább a szegedi városházán időzik. Ki ez a magas, testes, negyven körüli férfi?

Szüleim a szegedi köztemetőben nyugszanak, húgom fél évszázadot húzott le Szegeden, én pedig hazajártam, mégis keveset tudok a többszörös polgármesterről. De aligha elégedetlenek vele a helybéliek, ha újra és újra megválasztják. Közvetve azonban minősíti, hogy a regnálása alatt lehet újságot írni Szegeden. Ez a többi megyei jogú városra kevésbé jellemző. A tegnap esti összehasonlításból nálam Botka László került ki győztesen. Pontosabban fogalmazott, és rövidebben beszélt, mint a pártelnök. A velős eszmefuttatások végén például levitte a hangot. Ami látszólag apróság, valójában viszont alkalmat adott a műsorvezetőnek a kérdezésre, ráadásul lehetőséget teremtett arra, hogy nyomatékosnak szánt mondata vágás után, például egy tévéhíradóban nem lóg majd a levegőben. Rutinosabbnak hatott tehát, nyilvánosságpártibbnak, bizonyára nem teljesen függetlenül az önkormányzati testületben szerzett ülésvezetői tapasztalataitól.

S van még valami, ami tűnődésre késztet a szoci tandem másik tagját is hallgatva. A közvélemény-kutatások alapján két szám kering a köztudatban: a harmadik választási győzelem után a Fideszről hirtelenjében levált 800, illetve 900 ezer szavazó. A különbség valószínűleg a statisztikai hibahatáron belül van, és nem is várom el egy ellenzéki politikustól, hogy a kisebbik számot szője a mondandójába. Az nem szomorított volna el, ha Tóbiás József a nagyobbikkal rukkol elő, ő azonban egymilliót mondott. Vajon honnan vette a kelleténél is kerekebb számot? Miért nem elégedett meg az amúgy brutális 900 ezres csökkenéssel? Miért jó az neki és pártjának, ha mondvacsinált számmal tupírozza fel a gödörben lévő MSZP kormányváltó esélyeit?

Azóta Botka László hazatért Szegedre, és a kétfejű párt másik vezetője ma reggel már egyedül ment be a Magyar Rádióba, hogy a közszolgálati médium hallgatóinak is beszámoljon a szombati összejövetelről. Vetélytárs híján jobban is jött ki az összehasonlításból.     

1 komment
süti beállítások módosítása