Médianapló

Médianapló - Nem adja magját

2014. december 11. 10:40 - Zöldi László

Jönnek a civilek? - ezzel a címmel szervezett vitát tegnap estére a XXI. Század Társaság. Művészeti díjakban és tudományos fokozatokban bővelkedő közönség gyűlt össze a Pallas Páholyban, hogy a lezajlott tüntetésekről meghallgassa Csepeli György szociálpszichológus, Krasztev Péter kultúrantropológus és Gulyás Balázs civil aktivista véleményét.

Az előadók a budapesti tüntetésekről beszéltek, de kitértek a spanyolországi és a romániai civil mozgalmakra is. Majd a 71. percben végre szóba került, hogy harminc-egynéhány magyarországi településen is mozgolódtak a civilek. Hol csak negyvenen, mint Siófokon, hol két és fél ezren, mint Szegeden. Budapesten kívül legalább annyian tiltakoztak az Orbán-kormány hatalomgyakorlása ellen, mint Budapesten belül. Az a benyomásom, hogy a fővárosi pinceklubban nem föltétlenül a hagyományos Budapest-vidék ellentét domborodott ki. Az egyik közgazdász professzor azt firtatta, mi lesz a majdani tüntetések központi témája. Kérdése logikus, bár a helyzet félreértéséről árulkodik.

Kétségtelen, hogy volt már egy téma, amely országszerte megmozgatta a tiltakozókat. A tervezett netadó egyaránt felháborította a budapesti és a vidéki internetezőket, a többi tüntetés témája azonban különbözött. Komlón a szilikózissal küszködő bányászokért tiltakoztak, Miskolcon a volt alpolgármester 40 milliós házához vezető út lebetonozása miatt - mindegyik település közvéleményét foglalkoztatta valami helyi botrány. S mert civil csoportok szerveznek interneten tüntetéseket, a következő lépés nem az lesz, hogy a fővárosból bemondja valaki az irányt, hanem hogy laza hálózatba tömörülnek. Az internet lényege a mag hiánya, a központ kikerülése, a folytonos készenlét - az online szemlélet. Vele szemben rajzolódik ki a lapzártás, megszakításos, központosításos felfogás. A XX. századból örökölt offline szemlélet a hivatásos ellenzéket jellemzi.

Parlamenti tagjai elvannak az állami apanázsból; szegényebbek, kiábrándultabbak és gyanakvóbbak náluk a civil ellenzékiek. Vezérük, központjuk nincs, talán nem is lesz, mert ha a kormányzati kommunikáció kikezdi az egyik helyi szervezőt a hajdani füvezés vagy közlekedési koccanás miatt, akkor érintetlen marad a hálózat többi csoportja. Ezt kéne megérteni, hogy egy máskülönben figyelemre méltó vitában ne csak a 71. percben kerüljenek szóba a vidéki Magyarországon lezajlott tüntetések.

6 komment
süti beállítások módosítása