Médianapló

Médianapló - Kikre van szükség a nyilvánosságiparban?

2014. november 27. 10:30 - Zöldi László

Tegnap este figyelemre méltó vita zajlott a Magyar Telekom budai székházában. A Főszerkesztők Fórumát képviselő Weyer Balázs számolt be arról a felmérésről, amely a hazai médiaoktatás helyzetét rögzítette 2013 végén. Körülbelül ötvenen jöttünk össze, sokukat évtizedek óta ismerem. De néhány ismeretlen (huszonéves) arcot is láttam, ami azt sejteti, hogy a tanársegédeket és doktoranduszokat is foglalkoztatja a téma.

Az előadó nem említette ugyan, de az összejövetelt beharangozó internetes szövegben olvastam, hogy Weyer Balázs „elsőként nyújt pillanatképet a magyarországi kommunikációs képzésről”. Ez azért nem felel meg a valóságnak, mert a Médiakönyv-sorozat 2002-es kötetében megjelent egy terjedelmes tanulmány Utánpótlás a nyilvánosságiparhoz - kommunikációs oktatás vagy médiaképzés? címmel. Véletlenül én írtam, mégse állítanám róla, hogy elsőként nyújtottam pillanatképet a helyzetről. Például Horvát János megelőzött. Nem föltétlenül a sértettség beszél belőlem, inkább az, hogy érzékeltessem: tegnap este kiderült: hogy tizenkét év alatt majdnem minden megváltozott az állami felsőoktatás ránk jutó szeletében.

Akkoriban a népszerű kommunikáció a főiskolák és egyetemek fejőstehenének számított. Olyan sokan jelentkeztek rá, hogy a költségtérítésnek nevezett tandíjból a rektor eltarthatta a veszteséges tanszékeket. Megéltem, hogy nyolcvanhét hallgatóval indítottunk újságíró szemináriumot, nemrégiben pedig azt is, hogy azért maradt el ugyanez a szeminárium, mert tíznél kevesebben jelentkeztek rá. Szakmai szempontból optimális létszám lett volna az utóbbi, ha a filléres gondokkal küszködő intézmények pénzt áldoznának a hatékonyabb képzésre.

A szembesítés elmaradt, a válságjelenségeket azonban csokorba fogta az előadó. Ráadásul amellett érvelt, hogy a kitörési pont lehetne, ha a médiaoktatásból kiválna, vagy legalábbis elkülönülne tőle az újságíró-képzés. Ebben az esetben a XXI. századi igényeknek megfelelő munkatársak dolgozhatnának az inkább digitális, mint papír alapú újságot készítő szerkesztőségekben. Az a benyomásom, hogy a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének épp erről, a kitörés mikéntjéről kéne szerveznie a következő összejövetelt. Akkor talán a tanársegédek és  doktoranduszok is kifejtenék az álláspontjukat.

komment
süti beállítások módosítása