Médianapló

Médianapló - Szervezetlenek-e az online tüntetők?

2014. november 19. 10:07 - Zöldi László

Surján László volt egészségügyi miniszter megjegyezte az egyik közösségi oldalon, hogy a Parlament előtti demonstráció azért nem sikerülhetett, mert a vidéki szervezeteknek nem telt buszokra, amelyekkel fővárosi köztérre szállíthatták volna az Orbán-kormány hatalomgyakorlása ellen tiltakozókat.

A kereszténydemokrata politikus alighanem a békemenetes logikából indul ki. Abból, hogy hatalmas tömeget kell felvonultatni a főváros legnagyobb közterére, ezért Budapestre szállítandó néhány tízezer ember, hogy a kormánypárti képernyőkön táblára felírt településnevek érzékeltessék a nemzeti egységet. Ehhez sok pénz szükséges, amiben a kormány ellen tüntetők kétségkívül szűkölködnek. De ha lett volna is pénzük, akkor sem buszoztak volna Pestre. A tüntetéssorozat ugyanis a netadó elutasításával kezdődött. Az ellen mentek utcára az internetezők, amit 2010. szeptember 4-én, a Magyar Hírlapban így harangozott be a Fidesz őszinte médiapolitikusa, Szalai Annamária: „Alapelv, hogy ami offline tilos, az online is tilos.”

Az internetet eredetileg arra találták ki Amerikában, hogy az egyetemi tanszékek kapcsolatot teremtsenek egymással. Ha az Egyesült Államokban akadt mondjuk háromszáz kommunikációs tanszék, egyre kevésbé volt értelme költséges konferenciákra hívni a munkatársakat, hogy megbeszéljék az éledező médiatudomány ügyeit. Összekötötték a tanszéki számítógépeket, és digitálisan tartották a kapcsolatot. Kicserélték például a tanulmányokat, az online (folyamatos) kapcsolattartást szorgalmazták. Akik mostanában szervezik nálunk az éledező civil mozgalmakat, szintén online módon gondolkodnak.

Hadat üzentek az offline felfogásnak, amelyet a hetven fölötti Surján László mellett a hatvanas Kuncze Gábor és Magyar György is hangoztatott a legutóbbi napokban. Bár talán nem akarják megrendszabályozni az online gyakorlatot, szervezetlennek, mag és központi irányítás nélkülinek vélték a hétfő esti megmozdulásokat, amelyekben egyébként a tízezer budapesti tüntetővel egy időben harminc másik településen további tízezer ember vett részt. Az egyik civil aktivista, a huszonéves Babóczy Mihály a Parlament előtti téren aligha véletlenül fejtegette: „A régi rendszert úgy fogjuk megszüntetni, hogy függetlenedünk tőle.” Egyre inkább az a benyomásom, hogy a netes nemzedék nemcsak az Orbán-kormány hatalomgyakorlását utasítja el, hanem az idősebb nemzedék offline szemléletét is.

14 komment
süti beállítások módosítása