Médianapló

Médianapló - Tájékoztatás vagy tájékozódás?

2014. november 12. 10:32 - Zöldi László

Majd’ mindent elolvastam, ami megjelent az új igazságügyi miniszter tegnapi sajtótájékoztatójáról. Nem azért, mert túlságosan foglalkoztat Trócsányi László munkálkodása. Az érdekelt inkább, vajon hogyan teremt jogi környezetet százezrek megsegítéséhez.

Feltűnt, hogy olyan jogszabályt szorgalmaz, miszerint az ügyfelek rögtön a hitelszerződés elején szembesüljenek ama fontos részletekkel, amelyeket a bankok az apró betűs részben rejtettek el. A fair bankolásról szóló törvénytervezet újdonsága tehát, hogy körvonalazza a tájékoztatás szabályait. Csakhogy azok a fránya bankok eddig is hiába próbáltak volna suttyomban előnyösebb helyzetre szert tenni, ha az ügyfelek átböngészik az apró betűs záradékot. Akkor most nem kéne félteniük a házukat meg a vállalkozásukat. Helyes, hogy az igazságügyi miniszter tájékozódásra buzdítja őket, és ehhez felvázolja a törvényi kereteket. Médiával foglalkozó szakemberként azonban ugyanezt várnám szűkebb érdeklődési körömben is.

Szakmám pillanatnyi zsinórmértéke a 2010. december 21-én elfogadott médiatörvény. S mert a nemzetközi nyomásra legalább tucatszor módosították a törvényhozók, lusta voltam változatról változatra újra olvasni az agyonfoltozott jogszabály terjedelmes szövegét. Bizonyára változtak valamelyest az arányok, de a lényeg aligha változott. Az eredeti kétszáz-valahány paragrafusban hetvenszer fordult elő a tájékoztatás és csupán ötször a tájékozódás. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az 1986-os sajtótörvényben a tájékozódás egyszer sem olvasható, a közbülső jogszabályban, az 1995-ös médiatörvényben pedig legföljebb elvétve található, talán levonható a következtetés, hogy a legutóbbi 28 évben a magyar kormányok nem nagyon szorgalmazták a médiafogyasztók tájékozódáshoz való jogát.

Épp ellenkezőleg, a Lázár-, a Grósz-, a Németh-, az Antall-, a Horn-, az Orbán-, a Medgyessy-, a Gyurcsány-, a Bajnai-kormány abban hozhatók közös nevezőre, hogy a maguk goromba vagy szemérmesebb módján fogták vissza a médiafogyasztók tájékozódását. Az immár harmadik Orbán-kormány pedig tökélyre fejlesztette, hogy minél több embert tereljen a „közszolgálati” tájékoztatás csatornáiba, és olyan helyzetet teremtsen, hogy minél kevesebben tájékozódhassanak más forrásokból. Csodálkoznék, ha Trócsányi miniszter úr figyelemre méltó elképzelése a banki hitelszerződésekről gyökeret verne kormányának a médiapolitikájában is.

komment
süti beállítások módosítása