Médianapló

Médianapló - Korunk ügyésze és bírája, a nyilvánosság

2014. november 10. 10:24 - Zöldi László

Tegnap este mintegy tízezren vonultak végig a fővároson. Az adóhivatal épületénél gyülekeztek, onnan mentek át a gazdasági minisztériuméhoz. Miközben rövidre zárták a két szervezet közti kapcsolatot, színvallásra bírták volna az adóhivatal négy vezetőjét, ugyan számoljanak már be korrupciós érintettségükről. Ötödikként megemlítették a miniszterelnököt is, akit a maguk keresetlen modorában távozásra szólítottak fel.

Ama bizonyos ügy idestova egy hónapja nyúlik, mint a rétestészta. Utalok az amerikai kormányzat kitiltó határozatára, mely egyelőre „csak” hat magyar kormánytisztviselőt érint, és a magyar kormány védekezésére, hogy kellő információk birtokában megindítaná a nyomozást. A nyilvánosság megnyeréséért kommunikációs játszma zajlik egy nagyhatalom és egy kis ország adminisztrációja között. Mi, médiafogyasztók annyit érzékelünk az egészből, hogy patthelyzet alakult ki. Vajon ki oldja fel? Talán a harmadik résztvevő, a nyilvánosság, amely igazán kikaparhatná magának a gesztenyét.

A polgári demokrácia úgy biztosítja be magát a koncepciós perek ellen, hogy egy-egy ügy kivizsgálásával akár évekig is elpiszmog. Csakhogy a médiafogyasztók nem szívesen várnak. A nyilvánosság intézményei, a médiumok pedig ugranak a bűn gyanújára is, és igyekeznek ébren tartani az érdeklődést. Ezzel magyarázható, hogy az okkal vagy ok nélkül késlekedő ügyészség, majd a nyomozás lezárása után a bíróság helyett korunk ügyésze és bírája, a nyilvánosság gyorsan ítélkezik. Hagyó Miklóst 2010-ben tartóztatták le, és a szocialista várospolitikus ellen négy és fél év múltán sincs jogerős ítélet, noha a családtagjain kívül aligha van ember, aki kételkedne a bűnösségében, vagy legalábbis az erkölcsi felelősségében.

Nagyjából ugyanez játszódik le a NAV körüli korrupció ügyében is. A különbség annyi, hogy Hagyó esetében a valóságfeltáró újságírók megtették a magukét (nemcsak a jobboldali, hanem a baloldali szerkesztőségek munkatársai is). Ugyanezt az elszántságot, megszállottságot és odaadást most nem látjuk tőlük, holott az adóhatóság egyik alkalmazottja már egy évvel ezelőtt előjött a „zöld dossziéval”, benne az ezermilliárdos áfacsalásokkal. Ha a gazdasági ügyekben járatos kollégáim, a nyilvánosság tapasztalt képviselői megtették volna a magukét, akkor talán nem is az amerikai nagykövetség lengette volna be a korrupció gyanúját, és a magyar kormány tagjai sem tárhatnák szét a karjukat, hogy hol a bizonyíték.    

1 komment
süti beállítások módosítása