Médianapló

Médianapló - Ki lesznek-e húzva a szarból pártalapon?

2014. november 06. 10:52 - Zöldi László

A netadós kitérő után közéletünk visszazökkent a korrupciós kerékvágásba. Vida Ildikó NAV-elnök tegnapi interjúja nyomán ismét fellángolt az egy hétig csupán parázsló vita, vajon a hatalmat gyakorló Fidesz mennyire keveredett bele a slamasztikába. Lendvai Ildikó ellenzéki politikus például ezt fejtegette egy tegnap esti tévéműsorban: „Az állam maga a korrupció.”

A szavait azért veszem komolyan, mert mintha a Fidesz csakugyan új dimenziókat fedezett volna föl a hatalmi körülmények kihasználásában. De ha eltűnődöm a volt szocialista pártelnök megállapításán, komolyan kell vennem azt is, amit néhány évvel ezelőtt adott közre: „Az MSZP-ben majdhogynem csődöt mondott az ’önvédelmi immunrendszer’.” (168 Óra, 2010.04.29.) S mintha összebeszéltek volna a szocialista politikusok, akiket hajlamos vagyok szintén komolyan venni, az ’immun’ kifejezés fel-felbukkant a választási vereség magyarázatában. Földes Györgyében így: „Igaz, hogy a párt immunrendszere meggyengült.” (168 Óra, 2010.06.03.) Az akkori pártelnök, Mesterházy Attila magyarázkodásában pedig így: „A párt immunrendszere nem volt kellően erős ahhoz, hogy a tisztességtelen, nyerészkedő politikusokat idejében kivesse magából. Mostantól kezdve ne a múlttal foglalkozzunk, nekünk a jelenben van dolgunk, mert minket a jövő érdekel.” (LiveInfo, 2012.03.31.)

Ami a jövőt illeti, ha a szocialista politikusok nem próbálkoztak volna az immunos hasonlattal, talán könnyebben hitték volna el idén a választók, hogy gyökeresen szakítottak azzal, amit a köznyelv hagyóizmusnak nevez. Bizony 2002 és 2010 között sok kormánypárti politikus élt vissza a helyzetével, és jelentős mértékben járult hozzá, hogy az MSZP korrupcióval kokettáló szerveződés képzetét keltette. Az a szerencséje, hogy az immár ötödik éve kormányzó Fidesz tökélyre fejlesztette az elavult, sutyiban, szemérmesen gyakorolt hatalmat. A kispályás korrupció emléke lassanként elenyészik, helyébe tolakszik, majd’ kiböki szemünket a Lendvai Ildikó által jellemzett, állami szintre emelt nagypályás.

A korábbi kormánypárt belerokkant az őszinteség hiányába, a választópolgárok értékítéletébe. Vajon a mostani tanul-e az MSZP sorsából? Érdekelne például, mennyire tekinthető hivatalosnak Pokorni Zoltán megnyilvánulása. A belső ellenzékbe vonult Fidesz-politikus 2014. január 22-én, a Népszabadság Online tanúsága szerint ezt üzente a potentátoknak: „Nincs nyúlkálás. Mert nem lesztek kihúzva a szarból pártalapon.”

5 komment
süti beállítások módosítása