Médianapló

Médianapló - Találgat a sajtó

2014. október 13. 10:17 - Zöldi László

Éjfélig néztem a televíziót, ma reggel pedig hallgattam a rádiót. S bár az egyik magán volt, a másik meg állami, ugyanazt a módszert alkalmazták. Futószalagon hoztak műsorvezető elé politikusokat, akik magyarázták a bizonyítványt. Találékonyságukat megelőlegezte Demszky Gábor.

A volt budapesti főpolgármester nyugalmazott politikusként megengedhette magának az igazmondás luxusát, amidőn kifejtette: „Olyan az önkormányzati választás, hogy mindenki győz.” A csaknem 3200 települések között akadt néhány, amelyen az éppen nyilatkozó politikus sikert könyvelhetett el. Azt a kockázatot vállalni kellett persze, hogy egyelőre keveset tudunk a kistelepülésekről, az ország hangulatáról. Ezzel együtt az elektronikus - és a választásról folyamatosan (online) tudósító digitális - sajtó élvezhette a lapzárta nélküliség előnyeit. Nehezebb helyzetben találta magát a nyomtatott sajtó, leginkább a napilapok küszködtek a lapzárta rémével.

Este tíz, legkésőbb tizenegy körül nyomdába kellett küldeni a beszámolókat, holott az országos választási bizottság számítógépei nem sokkal éjfél előtt jutottak el a száz százalékos szavazatszámláláshoz. Az országos napilapok különböző módon hidalták át az információs válságot. A Népszava szerint a választópolgárok „A változatlanságra voksoltak”, és 98,48 százalékos állapotnál a megyei jogú városokra összpontosított. Vidéki tudósítóhálózat híján mást nem is tehetett. A Népszabadság ezt a címet adta első oldalas cikkének: „Fidesz-ország szigetekkel”. Visszafogott mondat, illett hozzá, hogy a tudósítói hálózat maradéka érzékeltette a vasárnapi délelőtti és délutáni hangulatokat.

A Magyar Hírlap hangzatos címmel („Elsöprő Fidesz-KDNP győzelem, végelgyengülésben a baloldal”) kendőzte el a tudósítói hálózat, a fővároson túli hangulat hiányát és a szűkös lapzártát. A Magyar Nemzet szintén tudósítói hálózat híján elegánsabb megoldást választott. Orbán Viktort idézte: „Megvan a győzelem”, ez ugyanis nem kötelezte a saját értékítéletre. Vezércikk-írója, Szerető Szabolcs pedig elismerte az ellenzék részsikereit, és megfogalmazta a másnap gondolatát is: vajon az alulmaradtak időznek-e még az alaptörvény sáncai mögött, hagyományos politikai eszközökkel próbálnak-e „az Orbán-kormány esélyes kihívójává válni”. Erről lesz alkalmunk 2018-ig vitatkozni.    

komment
süti beállítások módosítása