Médianapló

Médianapló - Sokan futnak, de csak egy nyeri a pálmát

2014. október 08. 10:52 - Zöldi László

Valaha futó voltam, talán ezzel is magyarázható, hogy az átlagosnál nagyobb érdeklődéssel figyelem Lubics Szilvia örvendetesen emelkedő pályafutását. A negyven éves, három gyermeket nevelő fogorvos a világ egyik legismertebb hosszútávfutója - a nők között. A híradások szerint hatalmas egyéni csúccsal nyerte Görögországban a talán legrangosabb ultramaratoni versenyt. De kitűnő szereplésében nem ez a rovatunk témájába vágó érdekesség. Az inkább, hogy az ógörög történetírók az úgynevezett perzsa háborúk legendás epizódját, a hírnök halálát két változatban adták közre.

Az ismertebbik szerint időszámításunk előtt 490-ben Marathonnál Athén városállam csapatai legyőzték a hódítási szándékkal érkezett perzsákat. Pheidippidész harcos pedig azt a feladatot kapta, hogy minél gyorsabban érjen haza a győzelem hírével. 42 kilométer és 195 méter leküzdése után be is számolt a diadalról, majd összeesett, és meghalt. A texasi egyetem csillagászai megvizsgálták a két és félezer éves esemény körülményeit, és arra jutottak, hogy a megtett távolság nem föltétlenül vezet egy edzett katona halálához. Bebizonyították, hogy a legendával ellentétben a hírnök nem szeptember 13-án futotta végig a Marathon és Athén közti hepehupás utat, hanem egy hónappal korábban, a kánikula kellős közepén. Hőguta végzett vele a negyven fokos melegben.

A második változat szerint az athéni városállam vezetője elküldte ugyanezt a harcost Spártába, hogy kérjen segítséget a perzsa betolakodók ellen. A 245,3 kilométernyi távolságot másfél nap alatt kinlódta végig a hírnök. A nehezen hihető teljesítményt 1982-ben egy John Foden nevű brit katonatiszt személyesen ellenőrizte. Négy társával vágott neki a két város közti tetemes távolságnak, vajon hány métert lesznek képesek megtenni harminchat óra alatt. Az ultramaratonisták közül ketten is a legendás szintidőn belül értek célba. Azóta minden évben megrendezik a „nagy” maratonit, amelyet egyébként Lubics Szilvia néhány napja 26 óra 53 perc 40 másodperc alatt teljesített.

Kilenc órát vert volna rá a brit kontrollfutókra, ha ők is az idén indultak volna. Ehhez képest semmiség, hogy a mezőnyben „csak” a kilencedik lett. Igaz, hogy akik megelőzték, kizárólag férfiak voltak. Ez azonban valahogy elsikkadt a legtöbb híradásban. De a kitartó fogorvosnő még így, a sportújságírói nagyotmondás ellenére is megérdemli az elismerésünket.

komment
süti beállítások módosítása