Médianapló

Médianapló - Egy huszonöt éves ismerős fejfájára

2014. október 07. 11:00 - Zöldi László

Magántörténeti tény, hogy 1989. október hetedikét nem vettem komolyan. Mint a Népszabadság főszerkesztő-helyettesét hívtak meg az MSZMP kongresszusára, engem azonban inkább a mannheimi filmfesztivál érdekelt. Mire hazatértem, megalakult az MSZP, ahogy akkoriban mondta valaki, kilépett az MSZMP-ből. Azóta elfelejtettem, hogy mit láttam a német város mozijában, és sajnálom, hogy kihagytam egy utólag történelminek bizonyult eseményt.

Ma van az (át)alakuló kongresszus huszonötödik évfordulója, és reggel átnéztem a sajtót, miként írnak a szocialisták negyedszázadáról. A négy politikainak nevezhető, országos terjesztésű napilapban, a Népszabadságban, a Népszavában, a Magyar Nemzetben és a Magyar Hírlapban egy sort sem találtam róla. Az első kettő ezzel talán lehántotta magáról azt a hiedelmet, hogy a Jókai utcai pártközpontból irányítják. A második kettő pedig önmérsékletről tett tanúságot azzal, hogy döglött oroszlánba nem rúgott. A digitális sajtót is végigböngésztem.

Az Origo, a Galamus, a Hvg.hu, a Hir24, a 444, a VS rá se bagózott az MSZP tanulságokkal kecsegtető jubileumára. A Mandiner viszont közölte a volt pártelnök, Mesterházy Attila Facebook-bejegyzését, amelyre a Cink-ben Gazda Albert is fölhívta a figyelmet. Az Index pedig Dull Szabolcs 25 kvíz kérdését adta közre a figyelemre érdemes évforduló alkalmából. Megnéztem még a szegedi Délmagyarország és a győri Kisalföld online kiadását is, de nem találtam semmit. Az öt pannon napilapot pedig tizenegykor dobják be a postaládába, ők talán még megmentik a helyzetet, bár fogadni nem mernék rá.

Az eredmény tehát soványka, ezt azonban legkevésbé a szerkesztőknek rónám föl. Nem tartják fontosnak a vissza- és áttekintést, és már keresztet vetettek a legrégebbi baloldali pártra. Hát istenem, lehet, hogy igazuk is van. Azt viszont nem értem, hogy Mesterházyn kívül a szocialista politikusok miért tartják távol magukat a nyilvánosságtól. Nem keresték meg őket az újságírók? Megkeresték őket, de alkalmatlannak vélik az időt a megszólalásra? Majd csak október 12-e után beszélnek, amikor mostani elnökük, Tóbiás József szerint új időszámítás kezdődik az MSZP-ben? Vagy talán elfelejtették, hogy a pártjuknak múltja is van?

Röstellem, hogy huszonöt évvel ezelőtt elmulasztottam egy érdekesnek és fontosnak bizonyult folyamat kezdetét. Most mintha a szocialista politikusok mulasztanák el a folyamat végét.

30 komment
süti beállítások módosítása