Médianapló

Médianapló - Miért rúgták ki az Origo főszerkesztőjét?

2014. szeptember 26. 10:23 - Zöldi László

A 168 Óra tegnapi számában figyelemre méltó interjú jelent meg Karácsony Gergellyel. A demokratikus ellenzék közös polgármester-jelöltjeként Zuglóban induló PM-politikus ama mondata verte ki a biztosítékot, amely nem számít újdonságnak. Nem először állította ugyanis, hogy válságban van a baloldal, ezúttal így fogalmazott: „Kiürültek a baloldal szellemi muníciói.”

Igazán kár, hogy baj van az igével. A muníció tartalom, és a tartalomnak keretet adó forma szokott kiürülni. Más ige illett volna az „eretnek” mondatba: a baloldal szellemi muníciói elavultak. Mégis a pontatlanul megfogalmazott és már-már közhelyszerű állításból lett vita, például a közszolgálati rádió ma reggeli hírműsorában, holott Karácsonynak volt egy sokkal érdekesebb mondat is. Lampé Ágnes kérdésére, vajon írt-e levelet a Deutsche Telekomnak az Origo kirúgott főszerkesztőjéről, az ellenzéki politikus azt felelte, hogy igen, írt, de a német óriáscég nem válaszolt neki. Ezt azzal magyarázta, hogy „A német állam a maga számára nagyon előnyös bizniszeket kötött Orbánnal, az E.On-gázüzletágat vagy a bajor MKB-bankot iszonyatosan túlárazva vettük meg.”

Nem kétlem, hogy ebbe az összefüggés-rendszerbe kell illeszteni az Origo körüli botrányt, van azonban egy kézenfekvőbb magyarázat is, ami Lázár János interjújából derült ki. A miniszterelnök legközvetlenebb munkatársa, akinek külföldi szállodaszámlái miatt robbant ki az Origo-botrány, ezt fejtegette a Napló című veszprémi újság hasábjain: „A Magyar Telekommal kötöttünk egy megállapodást, 3 millió 600 ezer háztartást fogunk ellátni széles sávú internetkapacitással.” A zsíros üzletért szabadult meg tehát a Magyar Telekom a vonzáskörébe tartozó hírportál főszerkesztőjétől és a Lázár-utazások iránt érdeklődő újságíróktól.

Nem kérem számon, hogy a 168 Óra-interjút készítő újságíró és politikus beszélgetőpartnere hallgatott a veszprémi újság hétfői számában megjelent konkrét összefüggésről. A hetilap lapzártája aligha tette lehetővé a leleplező információ értelmezését. Nekünk, utókori olvasóknak viszont már leesett a tantusz. Félő persze, hogy az iménti kifejezéssel úgy járok, mint a baloldali pártok a szellemi muníciókkal. Az utcai telefonba való érme elavult, talán már a középkorúak sem emlékeznek rá. 

10 komment
süti beállítások módosítása