Médianapló

Médianapló - Lusta Éva Rest Viktorral beszélget

2014. szeptember 17. 11:26 - Zöldi László

Éjszaka nyitva felejtettem a készüléket, és reggel műsorra ébredtem. Szigetvári Viktor beszélt a közszolgálati rádióban. A 180 perc című hírműsor vezetője, Kocsis Éva azt firtatta, mit szól Gyurcsány Ferenc békéscsabai kijelentéséhez. Az Együtt-politikus kritizálta hajdani főnökét, aki a Demokratikus Koalíció nevű pártban politizál.

A műsorvezető a Magyar Távirati Iroda tegnap este 19.52-kor kiadott tudósítását idézte, miszerint Gyurcsány Ferenc Békéscsabán „azt mondta, hogy nem lesz áttörés október 12-én”. Újságírónak érdemes óvatosan bánni a mondatokkal, ha nem egyenes idézetek. Megnéztem, vajon mit ír ugyanerről a Beol.hu, a Békés megyei napilap online változata. A tudósító L. B. tegnap este 19.13-kor tette föl a világhálóra, hogy Gyurcsány a lencsési általános iskolában, kétszáz főnyi hallgatóság előtt kifejtette: „nincsenek illúziói, úgy véli, nem hoz nagy áttörést a választás”. Ez sem szó szerinti idézet, ezért a közszolgálati rádió munkatársának különösen nem érdemes olyasmit tulajdonítani neki, amire azt mondhatja a tetemre hívott, hogy nem ezt vagy nem így mondta. Mint ahogy kínos az interjúalany Szigetvári Viktornak is kritikával illetni azt a gondolatot, amelyet hozzávetőlegesen idézett a műsorvezető.

De van itt még valami, ami kínosabbá teszi a ma reggeli beszélgetést. Gyurcsány nemrégiben a nyugati határszélen járt, és interjút készített vele a Vas Népe című szombathelyi napilap. Ezt mondta a volt miniszterelnök: „Nem akarnám elvenni a támogatóink kedvét, de országosan biztosan nem érünk el áttörést, az önkormányzatok többsége Fidesz-kézben marad.” Kétségkívül meghökkentő kijelentése szeptember 11-én látott napvilágot, hat nappal a békéscsabai látogatása előtt, ráadásul egyenes idézet. Vajon mi akadályozta meg a rádiós műsorvezetőt és az Együtt-politikust, hogy figyelemmel kísérjék a DK-politikus országjárását, és ha olyasmivel házal, amiről nem beszél országos fórumokon, akkor ezt nyilvánosan is a fejére olvassák?

Az önkormányzati kampány egyik érdekes mozzanata Gyurcsány Ferenc kettős beszéde. A szem előtt lévő országos médiumokban győzelemre buzdítja az aktivistákat és a választókat, a helyi médiumokban viszont már 2018-ra készül. Okkal feltételezi ugyanis, hogy politikai ellenfelei nem böngészik a vidéki újságokat. Legföljebb arra telik tőlük, hogy az MTI közleményét vegyék készpénznek, azt sem szó szerinti idézetben persze.

komment
süti beállítások módosítása