Médianapló

Médianapló - Az ellenállás őrlángjai

2014. szeptember 12. 10:55 - Zöldi László

Egyetértek Csepreghy Nándor álláspontjával. A civil szervezetekkel foglalkozó államtitkár-helyettes kifejtette a Népszava tegnapi számában: „Ha a kormány azt észleli, hogy egy közpénzekből működő pályázati alapnál rendszeresen és módszeresen csak egyetlen politikai oldalon tevékenykedő szervezeteket részesítenek előnyben, akkor fel kell lépnie, és ki kell vizsgáltatnia a helyzetet.”

Oké. Várom annak bejelentését, hogy a már eddig is példásan intézkedő hatóságok - a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, az ügyészség és a Készenléti Rendőrség – folytatják buzgólkodásukat, és kivonulnak a Csizmadia László elnökölte kuratórium irodájához, begyűjtik a dokumentumokat, az operatőrök és a fotóriporterek sorfala előtt pedig bekísértetik a még nem vegzált civil szervezetek munkatársait. A hazai civilek két táborra oszlanak. A CÖF vezetője a költségvetési pénzekből szinte kizárólag azokat támogatja, akik kedvesek a végrehajtó hatalomnak. De a norvég kormány pénzéből is jut nekik 36 milliárd forint, amelyről Orbán Viktor azt találta mondani ma reggel a Magyar Rádióban, hogy talán nem is közpénz (vagy legalábbis nem a magyar adófizetők pénze).

Úgy látom a pattanásig feszült helyzetet, hogy azért alakult ki, mert a Fidesz felrúgott egy írásban rögzített kompromisszumot. Arra szerződött a norvég kormánnyal, hogy a 40 milliárdos támogatás túlnyomó részét Csepreghyék oszthatják szét a saját civiljeik között, a maradék tíz százalékot viszont a norvégok által kiválasztott szervezet utalhatja át ama civileknek, akik kimaradtak a szórásból. Az egyezség azonban a korábbi erőviszonyokat tükrözte, amelyek megváltoztak a második kétharmaddal. A nem kormányzati kuratórium leginkább a demokráciafejlesztő és az antikorrupciós projekteket támogatta - mindkettő a hatalom húsába vág. Potens ellenzék híján ugyanis az éppen most vegzált szervezetekben pislákol az ellenállás őrlángja.

Joggal kérdezheti az olvasó, hogy e gondolatmenet mit keres a Médianapló című szakmai rovatban, elvégre semmi köze a médiához. Annyi köze mégis van, hogy a demokrácia fejlesztésével, vagyis a nyilvánosság témakörével gyakran foglalkozom. Ráadásul hét évig szerkesztettem egy portált, amely ötven civil szervezet eseményeit adta közre. 2010 óta egyetlen fillért sem kapott köz- vagy magánpénzből. Sem a 36, sem a 4 milliárdos kuratórium nem állt szóba vele.         

komment
süti beállítások módosítása