Médianapló

Médianapló - Medgyessy bakija

2014. augusztus 28. 10:29 - Zöldi László

Közös üzenőfalunkon egy Medgyessy Péterrel folytatott beszélgetésről vitatkoznak a digitális ismerősök. Az interjú eredetileg az Index felületén látott napvilágot, és az egyik legügyesebb politikai újságíró, Dull Szabolcs készítette. Rákérdezett a hajdani miniszterelnök legismertebb elszólására is, amellyel kapcsolatban az „útleágazódás” szót használta. Holott 2004. február 16-án nem ebbe botlott bele a kormányfő nyelve.

De nem is abba, amit főtanácsadója, minisztere, majd utódja, Gyurcsány Ferenc tulajdonít neki. Hol „útelágazódás”-t, hol „útkereszteződés”-t emleget, ha emlékeztetni akarja hallgatóságát Medgyessy szónoki tehetségtelenségére. Ama bizonyos évértékelő beszéd legkínosabb mozzanatáról azonban kering egy tizennégy másodperces videó a világhálón, és megörökíti, hogy a miniszterelnök miként próbálta kimondani az „útelágazás”-t. Az országos derültséget keltő szóbotlás mögött nem egyszerűen szónoki felkészületlenség rejlik. Olvastam az eredeti kéziratot, és azt vettem észre, hogy rengeteg összetett mondat van benne.

A beszédíró kiemelt, majd mellékmondattá bővített egy-egy szót, és a két elemet vonatkozó névmással kapcsolta össze. Márpedig a kimondhatóság szabálya, hogy ha a főmondat magánhangzóval végződik, akkor a vonatkozó névmás mássalhangzóval kezdődik. (Példa: macska, mely…) Ha viszont a főmondat mássalhangzóval végződik, a vonatkozó névmás magánhangzóval kezdődik. (Állam, amely…) Így akadályozható meg a magán- vagy mássalhangzó-torlódás. Csakhogy a beszédíró elfeledkezett erről, és a gyanútlan miniszterelnök igyekezett megbirkózni azokkal a fránya hangzótorlódásokkal. A negyvenedik perc táján így jutott el az utolsó bekezdéshez, amely ezzel kezdődött: „Útelágazáshoz érkeztünk.” Valószínűleg megkönnyebbült, hogy túl van már a nehezén, ekkor hagyott ki a figyelme, és megakadt a végzetesnek bizonyuló szónál. Négyszer rugaszkodott neki, egyre kínosabb mosollyal.

Vajon ki írta Medgyessy Péter évértékelő beszédét? Logikailag két eset lehetséges. Vagy olyan ember, aki nem volt tisztában a retorikai szabályokkal – és akkor mit keresett a kommunikációs stábban. Vagy kommunikációs szakember, aki érzékelte, hogy a miniszterelnök tekintélye megingott a szociálliberális koalícióban, és úgy vélte, hogy egy kis rásegítéssel meggyorsíthatja távozását a bársonyszékből. Ami fél év múlva be is következett, ennek tizedik évfordulója alkalmából jelent meg a máskülönben kitűnő interjú.

14 komment
süti beállítások módosítása