Médianapló

Médianapló - Az idő nem várat magára

2014. augusztus 15. 10:23 - Zöldi László

Bár régóta foglalkoztat a hírszolgáltatás szerepe a nyomtatott, az elektronikus és a digitális sajtóban, mostanában mégis másféle időket élek. Atlétikát nézek a képernyőn, és a Magyar Televízió kínálja az alkalmat az összehasonlításra.

Az Európa-bajnokságon Baji Balázs képviselte hazánkat a 110 méteres gátfutásban. Már az előfutamban látszott, hogy kitűnő formában érkezett Zürichbe, mellesleg a világ leggyorsabb pályájára. A középfutamban pedig nemcsak megjavított az országos csúcsot, hanem bejutott a döntőbe is. Tegnap este negyed nyolctól negyed tizenegyig néztem az EuroSport egyenes adását, úgy kilenc körül azonban kimentem a konyhába vizet inni, amikor a gátfutónk valószínűleg elrajtolt. Amidőn viszont befejeződött az élő közvetítés, azonnal átkapcsoltam a közszolgálati tévére, hátha a késő esti híradóban bemondják az eredményt. Elhangzottak ugyan sporthírek, de Baji teljesítményét nem részletezték. Csupán utaltak arra, hogy bejutott a fináléba - legalább egy órával a döntő után.

A szórakozás párosult szakmai tapasztalattal is. Úgy rémlik, hogy nyáron nem frissítik a híreket, ráadásul nincs ügyeleti rendszer a Magyar Televízióban. E megállapítás nem ejtett kétségbe, elvégre korántsem a nemzet sorsát eldöntő kérdésről van szó, különben is, atlétánk helyezését megtudom majd a reggeli újságokból. Két országos napilapra fizetek elő, és az egyik hírül adta, hogy „bejutott a tegnap esti, lapzártánk után rendezett fináléba”. Első gondolatom a lelkifurdalás volt. Miért nem jegyeztem föl, hogy mikor mentem ki a konyhába? Akkor most pontosabban fogalmazhatnék. Lehetséges, hogy megcsalt az időérzékem, és később rendezték a döntőt, amelyről a Népszava nem számolhatott be a másnap reggeli számában? Vagy ott sincs már ügyeleti rendszer? Az is megfordult a fejemben, hogy a szerkesztőség anyagi gondokkal küszködik, és esetleg olyan nyomdába szorult, amely korábban kéri a kéziratokat. Ez bizony aligha használ egy napilap hírszolgáltatásának.

De töprengésre nem maradt idő, mert kiderült, hogy azért a nyomtatott sajtó is lehet rugalmas. A Népszabadság utolsó oldalon hozta Baji ötös címmel, hogy a magyar sportoló új országos csúccsal, ezúttal már a másodikkal lett ötödik az Európa-bajnokságon. Hajdani atlétaként gratulálok neki, ám a dicséretből csak a rugalmasabb újságnak szánok valamicskét. A másik két médium nálam kiesett az idővel folytatott küzdelemből.  

komment
süti beállítások módosítása