Médianapló

Médianapló - Hogyan lesz a kommunikációból exkommunikáció?

2014. augusztus 07. 11:11 - Zöldi László

Ahogy elnézem, a tegnap reggeli bejegyzésnek lesz néhány ezer kommentje. A hozzászólók okosabbak nálam, mert a legutóbbi huszonnégy órában tudomást szerezhettek azokról a részletekről is, amelyeket most az orrom alá dörgölnek. Nincs ezzel baj, az olvasó előtt így árnyalódik a kép - így működik a digitális sajtó. Az viszont bosszantó, hogy eddig egyetlen kommentelő sem vette észre a Balog miniszterrel történtek szakmai tanulságát.

Azt ugyanis, hogy az emberi erőforrások gazdája három hatáselemmel dolgozott: a kommunikációval, a metakommunikációval és az exkommunikációval. Balog Zoltán azt a feladatot szabta magára, hogy ha már Szegeden megnyit egy bibliatörténeti kiállítást, akkor pontosítja a roma-deportálásokról elmondott szavait. De hogy szereplésének mégse legyen bocsánatkérő jellege, roma-ügyekben elmarasztalta a politikai ellenfeleket is. Ezt nevezném a nyilvánosság képviselőivel való kapcsolatteremtés, vagyis a kommunikáció mellékzöngéjének.

A metakommunikáció részletei a szem- és fültanúk megjegyzéseiből bontakoztak ki. A miniszteriális vendég letette az RTL Klub mikrofonját a padlózatra, utólag pedig arra hivatkozott, hogy a műanyag állványon nem fértek volna el a jegyzetei. Amidőn valaki figyelmeztette, hogy annak a tévének a mikrofonját tette alkalmatlanná az elmondottak megörökítésére, mellyel a kormány konfliktusba keveredett, látványosan fölvette a mikrofont, vizsgálgatta, talán még meg is szagolta, és csodálkozva - vagy csodálkozást mímelve - fejtegette, hogy nahát, milyen furcsa, hogy épp ez akadt a kezébe.

Az eredetileg református lelkész miniszter bizonyára tisztában van az exkommunikációval, az egyházak egyik hagyományos eszközével. Igen ám, csakhogy ezúttal a metakommunikációs gesztusa ellentmondásba került a exkommunikatív szándékával. Ha ugyanis véletlenül vonta volna ki a forgalomból a kormánynak oda-odamondogató televízió mikrofonját, akkor nem közösíthette volna ki az RTL Klubot azon médiumok sorából, amelyek a szónok saját hangján tudósítottak egy elég nagy hírre vergődött eseményről.

S bár sikerült önmagát lelepleznie, mégis elismeréssel adózom neki. Ritkaság, hogy egy magyar politikus a kommunikáció másik két válfaját is ilyen tudatosan alkalmazza.    

komment
süti beállítások módosítása