Médianapló

Médianapló - Lesz-e nálunk tényfeltáró újságírás?

2014. július 31. 08:54 - Zöldi László

A kollégám kérdi, vajon tegnapi bejegyzésem levezethető-e gyakorlati példán. Akik nem olvasták volna, azt fejtegettem, hogy van ugyan nálunk tényfeltáró újságírás, csak éppen a politikailag elkötelezett szerkesztőségek kizárólag a másik oldal disznóságait tárják föl. Megpróbálok eleget tenni a felszólításnak.

A Magyar Nemzet tegnap kikezdte Tóbiás Józsefet. Szűkszavúan adta közre, hogy a szocialista politikus nyíregyházi lakásba van bejelentve, noha Érden lakik, a költségtérítést mégis évek óta a tízszer hosszabb útra vette föl. Az MSZP is rövid közleményt adott ki, amely szerint újdonsült elnöke „minden vonatkozó jogszabályt betartott”. A Magyar Nemzet ma persze előrukkolt egy részletesebb cikkel is. Oké, így van megírva a szakmai nagykönyvben, ezt nevezik oknyomozó újságírásnak, még ha kilóg is a politikai lóláb. Talán sikerült fogást találni az ellenzéki párt nemrégiben megválasztott vezetőjén. De vajon az ellenzéki médiumok mit kezdenek a napról napra terebélyesedő Tóbiás-üggyel?

Agyonhallgatni már nem lehet, elvégre a kormánypárti médiumok sokkal több médiafogyasztóhoz jutnak el. A digitális és nyomtatott sajtó ellenzéki része tegnap és ma megemlítette a botrányt, némelyik munkatársa azt is megkísérelte, hogy kérdést tegyen föl szocialista politikusoknak, ők azonban tartották magukat pártjuk közleményéhez. Egyelőre nem tudhatom, hogy a konkrét ügyben mi az igazság, arra viszont utalnak jelek, hogy 2010 és 2014 között a 386 főnyi országgyűlés képviselői hasonló módon vettek föl útiköltség-térítést. Érteni vélem, hogy az ellenzéki szerkesztőségeknek nem akaródzik kinyomozni, vajon Tóbiás József története mennyire hiteles. De ha már a másik oldal ügyei érdeklik az oknyomozó újságírókat, mi volna, ha az ellenzéki riporterek megnéznék, hogy például az országgyűlés elnöke vett-é föl útiköltség-térítést. Ő 2010-ben a Zala megyei listáról jutott be a parlamentbe, noha szintén egy főváros környéki alvóvárosból szokott bekocsikázni a munkahelyére.

Sem Tóbiás Józsefről, sem Kövér Lászlóról nem állítom, hogy tisztességtelenül járt el. A valóságos helyzetet majd, remélem, mindkét oldalon kiderítik az ellenérdekelt riporterek. Az igazi tényfeltárás mégis az volna, ha a 386 országgyűlési képviselő útiköltség-térítését is megvizsgálnák, és erkölcsi bizonyítványt állítanának ki a magyar politikai elitről.      

 

komment
süti beállítások módosítása