Médianapló

Médianapló - Vissza a pénzt!?

2014. június 13. 10:44 - Zöldi László

Alighanem tévednek azok, akik az ellenzéki sajtóban alákérdezéssel vádolják a közszolgálati médiumok politikusokkal foglalkozó munkatársait. Két lábon járó mikrofonállványok léteznek persze, de aki ad magára, az legalább egy olyan kérdést is föltesz, amit a nézők, hallgatók, olvasók elvárnak tőle. Ma reggel például, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Kiss Gábor István megkérdezte a krákogó, torkát gyakran köszörülő, valószínűleg vírusos megfázással küszködő miniszterelnöktől, vajon milyen megfontolásból adóztatja meg a médiacégek reklámbevételeit.

A sokféle, egymást kioltó kormányzati érvelés után Orbán Viktor becsületére válik, hogy nem beszélt mellé. Korántsem gazdasági okot említett, hanem azt fejtegette, hogy a bankszektor és a telekommunikációs iparág után a reklámszakma is bekapcsolódik a közteherviselésbe. Azt már nem kérdezte meg a közszolgálati újságíró, hogy a két szektor különadóztatása után a harmadikkal miért várt ilyen sokáig a kormány. Azt sem fogalmazta meg, hogy miért éppen most, a 2014-es második választási győzelem után néhány nappal zavarta le a médiacégek „bekapcsolását”.

Miután elzártam a rádiót, a Népszabadság mai számában megtaláltam a választ. Az összeállításból kiderült, hogy a különböző vállalkozásoknak mennyit kell majd átutalniuk az államkincstárba. Kiválasztottam a Pannon Lapok Társaságát, amelynek révén érzékeltethető a helyzet. Az évente több milliárdos forgalmú, de inkább csak a középkategóriába sorolható veszprémi cég német (Ruhr-vidéki) tulajdonosai megússzák tízmillió forinttal. Azt hiszem, hogy ez kibírható. Igen ám, csakhogy kivágtam a pannon lapok áprilisi-májusi példányaiból azokat a politikai hirdetéseket, amelyek Orbán Viktort ábrázolják.

Országszerte megismerhettük a hamiskásan mosolygó politikus óriásplakátokon is látható fényképét a szavazásra buzdító szöveggel, hogy „Magyarország miniszterelnöke”. Ez a fotó fél újságoldalnyi terjedelemben vagy tucatszor látott napvilágot az öt dunántúli napilapban, és hozzá számolható még ugyanez a fénykép kisebb terjedelemben is. Ezeken Orbán Viktort montírozták össze az adott választókörzet kormánypárti képviselőjelöltjével, azt sugallván, hogy ő ajánlja őket az olvasók figyelmébe. A listaáron eme kampányakció-csomagért a Fidesz körülbelül ugyanannyit fizetett, mint amennyit most visszakér. Erre mondják az irigy üzletemberek, hogy ügyes.

komment
süti beállítások módosítása