Médianapló

Médianapló - Csak egy betű?

2014. május 31. 11:07 - Zöldi László

A hét egyik legérdekesebb írása nyúlfarknyi. Az indexes Joób Sándor azt pedzegeti, hogy egy roma kislány, Orsós Zsófia negyedik lett az országos német nyelvi versenyen. Minden tantárgyból jeles, és még zenét is tanul (klarinétozik). A mamája szociális gondozó, mióta azonban elvesztette a munkáját, közmunkáskodik. A papája erdésznek dolgozik, valószínűleg feketén - a szülők így próbálják eltartani a családot. A szerző azon tűnődik, vajon hírnek tekinthető-e az, amit a Bama portálon olvasott. A nyolc Springer-portál egyikén, amely a baranyai híreket gyűjti össze.

Egy online újságíró fontosnak tartja, hogy kattintson rá, és talán még a másik hétre is. Kevés olvasmány van bennük, és sok információ. Naponta fél óra alatt szörfölök végig rajtuk, és mindig találok egy-két hírt, ami átemelhető az országos vérkeringésbe. Így tett Joób Sándor is, akit alighanem a digitális sajtóban kíméletlen hírverseny késztetett erre. Nem biztos, hogy a hírszörfölést rendszeresen műveli, de ha mégis, az nem biztos, hogy módszere általános az online újságírók körében. Mindazonáltal ő (ők) jelenti(k) a fényt a szakmai alagút végén. Az országosnak nevezett újságok ugyanis beszűkültek, hatókörük alig lépi túl a fővárosi agglomerációt.

A Népszava munkatársa, Fazekas Ágnes az egyik legtapasztaltabb parlamenti tudósító. Csütörtökön áttekintette az MSZP helyzetét, okfejtése kifogástalan, bár van benne egy pötty. Megemlíti Márton Roland szocialista politikus álláspontját, majd hozzáfűzi, hogy a figyelemre méltó vélemény a „Fehér Megyei Hírlapban” jelent meg. A fehérvári politikus szavai természetesen a Fejér Megyei Hírlapban láttak napvilágot (létezik ugyan Fehér megye, de Erdély kellős közepén). Talán csak sajtóhibáról van szó, és a szerző még ’-j’-t írt, de a szerkesztők közül valaki ’h’-ra javította, vagy az eredetileg is ’h’-t nem javította ’j’-re.

Nem nagy ügy, nem is tettem volna szóvá, ha egy online újságíró nem pirít rá a nyomtatott sajtóban szocializálódott kollégákra, akiknek nem tartozik napi tájékozódásához a vidéki sajtó olvasása. Ha a fővárosban szerkesztett újságok ötven legtekintélyesebb munkatársát bezárnánk egy terembe, és azt a feladatot adnánk nekik, hogy írják le a megyei napilapok meg a szintén megyei portálok nevét, aligha volna hibátlan dolgozat. Olvasói benyomásom szerint a digitális sajtóban jobb volna az eredmény.  

komment
süti beállítások módosítása