Médianapló

Médianapló - Összezavarodtak-e a választási vesztesek?

2014. május 01. 10:57 - Zöldi László

Egyik barátom ajánlotta figyelmembe az InfoRádió Aréna című műsorát. Állítólag Wéber Attila érdekes dolgokat mondott a választás utáni helyzetről. A világhálón meghallgattam az eredetileg hétfőn este sugárzott adást, és értelmezési gondom van vele. Mielőtt azonban kifejteném, egy bekezdésnyit az interjúalany előadókészségéről.

Nem vonom kétségbe, hogy a szociológus szellemi tarsolyában jelentős életmű gyűlt össze, de ha médiamenedzser volnék, megfontolnám a foglalkoztatását. A mondandóját ugyanis meglepően csekély szókinccsel adta közre. Rendszeresen félbehagyta a mondatokat, hogy újabb gondolatot gyömöszöljön beléjük, ráadásul olyan sok töredék- és töltelékszót használt, hogy kínszenvedés volt végighallgatni csakugyan figyelemre méltó megjegyzéseit a pártokról és a politikusokról. Akadt azonban egy tartalmi mozzanat is, amely elvette a kedvemet attól, hogy megismerkedjek Wéber Attila életművével.

Azt pedzegette, hogy az első két-három napban „zavarodottságot” tapasztalt a veszteseknél, akiknek a közlendője „nem jött át a tömegkommunikáción”. Nos, az utókor okulására összegyűjtöttem az április 6-a utáni napokban megfogalmazott ellenzéki véleményeket, és körülbelül száz megnyilvánulást találtam. Feltűnt, hogy a kudarcot vallott politikusok megrohanták a Facebook-ot, és üzenőfalukon értékelték a fejleményeket. Ha csak a 7-i, 8-i és 9-i bejegyzéseket vesszük figyelembe, kifejtette álláspontját a megszólalás sorrendjében Szekeres Imre, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely, Török Zsolt, Szanyi Tibor, Mesterházy Attila és Lukács Zoltán. Némelyikük kétszer-háromszor is ebben a két-három napban.

Lehet persze zavarodottságnak is nevezni, hogy április 6-áról 7-ére virradóra nem gyűltek össze, és nem egyeztették az okfejtésüket. Ez talán szokatlan egy szociológus számára, aki az összehangolt politikai akciók légkörében nőtt fel. Mégis inkább korjellemzőnek vélem, hogy a nem igazán összeérett ellenzék politikusai a saját véleményükkel tisztelték meg a nyilvánosságot. Nem várták meg az újságírók érdeklődését, hanem jó vagy kevésbé veretes stílusban osztották meg első benyomásaikat a digitális ismerősökkel. Vajon minek nevezhető a legnézettebb közösségi oldal a maga milliós olvasótáborával, ha nem a tömegkommunikáció szerves részének?              

6 komment
süti beállítások módosítása