Médianapló

Médianapló - Varjú Biharban ért földet

2014. április 20. 09:37 - Zöldi László

Úgy vettem észre, hogy hiányzik belőlem az utólag okosak bölcsessége. Képes vagyok felvázolni az alternatívát - vagy ez, vagy az következik be -, amidőn azonban megvalósul az egyik lehetőség, nem adom közre, hogy én megmondtam. Kétségkívül pedzegettem, csak ne lett volna az a fránya második lehetőség. Így vagyok a Kormányváltók szövetségének elnevezett ellenzéki összefogás választási eredményével is. A 106 választókörzet közül 41-ben a harmadik helyre került, a Fidesz és a Jobbik mögé. A sorrend leginkább a falvakra jellemző.

Ez történt Csökmőn is, a Mozaik című helyi havilap legfrissebb számában olvastam a számokat. A bihari faluban 705-en szavaztak (a részvétel 46,43 százaléknyi), a Fidesz képviselőjelöltje 298 voksot kapott, a Jobbiké 231-et, a Kormányváltóké pedig 150-et. A kormánypárti jelölt a kistérség központjában, Berettyóújfaluban ügyvédeskedik, jelenleg is honatya, beágyazódott a környékbeli társadalomba. A jobbikos szintén ügyvéd, bár debreceni, előnyére vált viszont, hogy a szélsőjobboldali párthoz tartozó jogsegélyszolgálat tagjaként segítséget nyújtott néhány idevalósi pereskedőnek. Valamelyest ő is beágyazódott a bihari társadalomba, noha mégsem annyira, mint a későbbi győztes.

Érdekesen alakult a baloldali ellenzék helyzete. Mielőtt létrejött volna a Kormányváltók szövetsége, az újfalui körzetben az MSZP indított volna képviselőjelöltet. Bár akadt valaki, akiről rebesgették, hogy alkalmas volna, az egyik szocialista honlap megállapította róla, hogy régóta nem látták errefelé. Ezért a szerkesztőség tippeket kért az olvasóktól az új jelölt személyére. Januárban létrejött az összefogás, és az ötpárti szövetség a Demokratikus Koalíció egyik politikusát delegálta Biharba. Varjú László 200 kilométernyi távolságból, a szigetszentmiklósi körzetből érkezett, és arról nevezetes, hogy még szocialista politikusként a második forduló előtt, nyerő pozícióból többször léptették vissza Kuncze Gábor javára. (Innen származik a félreértés, hogy a volt SZDSZ-politikust azért volt érdemes indítani az idén, mert ötször nyert egyéniben.)

Varjú ahhoz képest, hogy „ejtőernyősként” jelent meg Biharban, elég szépen szerepelt Csökmőn. Ha ugyanezzel az energiabefektetéssel kampányolhatott volna szűkebb pátriájában, valószínűleg több voksot kap, mint Kuncze Gábor. Talán neki sem lett volna elég a győzelemhez, de a Fidesz kevesebb kompenzációs szavazatra tett volna szert. Akár ezen is múlhatott az országos kétharmad.     

komment
süti beállítások módosítása