Médianapló

Médianapló - Ki művelje meg a földet?

2014. április 13. 10:32 - Zöldi László

A tegnapi bejegyzésre többen is reagáltak. Úgy érzem, hogy az egyikre nyilvánosan is illik válaszolni. Hajdani kollégám azt firtatta: ha Gőgös Zoltán szocialista politikus „felszántotta” a pápai választókörzetet, mivel magyarázható, hogy mégis a harmadik helyen kötött ki, a fideszes és a jobbikos képviselőjelölt mögött?

Akkor válaszolhatnék a legalaposabban, ha Gőgös urat elkísértem volna a lakossági fórumokra. Ez azonban aligha lett volna lehetséges, mert volt úgy, hogy naponta öt-hat településre is eljutott, és ezt csinálta január közepétől április második hetéig. Az viszont kirajzolódik a róla megjelent információkból, hogy ama nyolc pont után, amelyet programként fogadtak el a Kormányváltók, mindenütt szóba került a földkérdés. Az tetszett a falun élőknek, hogy Ángyán professzor mellett az MSZP agrárpolitikusa tett legtöbbet az úgynevezett földmutyi leleplezéséért, de az már zavarba hozta őket, hogy nem igazán kaptak választ arra, vajon az esetleges választási győzelem után a Kormányváltók mit kezdenek majd a földdel.

Gőgös Zoltán elfogadtatta pártjával azt a koncepciót, amely a nagyüzemi gazdálkodást részesítené előnyben. Csakhogy ezt nem magyarázhatta el egyszerűen, világosan azoknak az embereknek, akik értelemszerűen a családi gazdálkodás hívei. Annál érthetőbb és világosabb lehetett a Jobbik, amely átvette Ángyán József elképzelését a családi kisbirtokról. Az már a volt vidékfejlesztési államtitkár ízlésére vall, hogy ő maga nem csatlakozott a szélsőjobboldali párthoz. Mint ahogy az LMP-hez sem, amely ugyancsak a családi gazdálkodás mellett érvelt, és országszerte így szerzett sok ezer szavazatot a falvakban.

Az a benyomásom, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság korszerűbb elképzelés, mint a családi kisbirtok. Hatalmas, egybefüggő táblák, sok kombájn és traktor, kevés kézi munka. Igazán kár, hogy a falusi Magyarország tele van „fölösleges” emberekkel, akik leginkább a földhöz kötődnének, ha lehetőségük nyílna családostul megművelni. Ezt a szociálpolitikai szempontot értette meg a Jobbik és az LMP. Mibe került nekik megígérni? Semmibe. Egyelőre úgy sincs esélyük hatalomra jutni - ez 2014-es sikerük egyik titka. A Fidesz is megértette, hiszen szintén a családi gazdálkodást kommunikálja hónapok óta. Nem is hazudott, legföljebb füllentett: a hozzá kapcsolódó családok nagybirtokaira gondolt.  

komment
süti beállítások módosítása