Médianapló

Médianapló - Lustálkodik-e a zalai ellenzék?

2014. március 30. 11:50 - Zöldi László

Egy héttel vagyunk az országgyűlési választás előtt. Ha eddig kibírtam, most már nem csapok föl jósnak. Legföljebb azt latolgatom, vajon ama négy dunántúli megyében, amelyeknek az újságjait naponta olvasom, miként áll a baloldali kormányváltók szénája.

A lakossági fórumok beharangozása, a kampányeseményekről megjelenő tudósítások, a képviselőjelöltekkel készített interjúk és a szórványos politikai hirdetések alapján az a benyomásom, hogy az ellenzéki összefogás megszemélyesítői Veszprém megyében a legszorgalmasabbak, Vasban és Zalában talán elhozhatnak egy-egy választókörzetet, Fejérben viszont reménytelen a helyzetük. Mindez számokkal is bizonyítható, ezúttal azonban fontosabbnak vélem azt, amit a Zalai Hírlapban vettem észre. Egy tegnapi összeállításból derült ki, hogy az ötpárti kormányváltók ma egyetlen kampányrendezvényt sem tartanak a megyében. Nem hittem a szememnek, ezért újra átnéztem a szombati lapszámot, hátha mégis találok benne valami vigasztalót.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke néhány nappal ezelőtt Zalában járt, és a tegnap megjelent interjúja némi jóindulattal besorolható a választási információk közé. Igen ám, csakhogy ez mit sem változtat a lényegen: nyolc nappal a szavazás előtt az ellenzéki összefogók lemondtak arról, hogy beszélgessenek a választópolgárokkal. Már kezdek hinni a szememnek, de még mindig keresem a mentő körülményeket. Elképzelhető, hogy szombaton azért nem harangozták be a helyi kampányeseményeket, mert ma délután lesz Budapesten a kormányváltók országos nagygyűlése, és a zalai szervezők rengeteg emberrel készülnek a fővárosba. Akik pedig nem kelnek útra, azokat nem akarják megfosztani az élménytől, amely a televíziós közvetítés révén kecsegteti őket.

Ez hihető magyarázat volna a „lustaságra”, csak éppen van egy kis bibije. Megnéztem a másik három megye ellenzéki kínálatát, és kiviláglott, hogy a vasi baloldal öt lakossági fórumot harangozott be, Veszprémben tizenegyet, Fejérben hármat. Még ebből se vonnék le következtetést a zalai szervezők alkalmatlanságáról. Lehetséges, hogy általam nem ismert ok játszott közre az egyre nehezebben magyarázható kihagyásban. Azt viszont belátom, hogy a zalai ellenzék kilátásairól az elején óvatosabban kellett volna fogalmaznom.     

komment
süti beállítások módosítása