Médianapló

Médianapló - Kommentálni vagy kommentelni?

2014. március 24. 10:15 - Zöldi László

A Népszabadságnak van egy dunántúli tudósítója, aki a mai lapszámban figyelemre méltó cikket jelentetett meg. Boda András a Simon Gábor-ügy koronatanújának számító Welsz Tamás halálát övező titkokról fejtette ki az álláspontját. Lényegi mondandójához nincs hozzáfűzni valóm, van azonban egy érdekes megjegyzése, mely szakmai szempontból gondolkoztatott el.

A digitális sajtóban terjengő hozzászólásokat így jellemezte: „Úgy tűnik, kommentálásban, összeesküvés-elméletek gyártásában biztosan jobban teljesítünk.” A cikkíró voltaképpen nem vét a szakmai szabályok ellen, amidőn a kommentelők véleményét kommentálásnak nevezi. A kommentár ugyanis azt jelenti, hogy hírmagyarázat, és ha tágan értelmezzük a hozzászólás körülményeit, akkor bárki magyarázhatja a hírt. Szűkebb értelemben is magyarázhatja persze, csakhogy ebben az esetben különbséget kéne tennünk a nevüket vállaló újságírók és a névtelen kommentelők, vagyis a hivatásos és a műkedvelő szájalók között. A jelenség árnyalásához segítségül hívom a sajtó történetét.

Aki vett már a kezébe fél évezredes hírlapot, tapasztalhatta, hogy nyomdatechnikai okból a szedő egy betűtípust használt. Sokkal többre nem is volt szükség, elvégre a hírlap szinte kizárólag gazdasági információkat tartalmazott, amelyeket általában a nyolcpontos petit-tel szedték ki. Aztán, két-három évszázad múltán megfogalmazódott ama igény is, elsősorban üzletemberek jóvoltából, hogy érdemes volna a hírek mögé nézni. Ebből a szándékból született a hírmagyarázat, akkori nevén a kommentár. A hír magyarázata azonban még nem volt olyan fontos, mint maga az információ, ezért kisebb betűvel, a hatpontos nonpareille-jel szedték ki. Még később keretbe zárták, hogy megkülönböztessék a hírtől.

A szerkesztőségben egyre nagyobb jelentőségre tett szert az az újságíró, aki utánanézett a részleteknek. Ő lett a kommentátor, aki kommentált. Most, a digitális korszakban nem keverném össze a kommentelővel, aki valószínűleg nem újságíró - bár akadnak a nickerek között szakmabeliek is, akik sértettségüket élik ki álneves hozzászólásokban. Az e bejegyzés elején idézett mondatot tehát így pontosítanám: ’Úgy tűnik, kommentelésben, összeesküvés-elméletek gyártásában biztosan jobban teljesítünk.’ Ha már a digitális sajtóban terjengő kommenteket hozta szóba a kommentátor.

 

komment
süti beállítások módosítása