Médianapló

Médianapló - Ugyanazt ugyanazzal

2014. március 21. 10:38 - Zöldi László

Tudom, hogy a mostani közlendő aligha hozza lázba a magyar nyilvánosságot. Igen ám, de e szakmai rovat minden harmadik olvasója kommunikáció szakos főiskolás vagy egyetemista volt, illik ezért foglalkozni a posztgraduális képzésükkel. A tűnődésre pedig az kínál alkalmat, hogy egy tévéműsorban Szentpéteri Nagy Richárd ezt találta mondani: „A kormány elsődleges prioritásnak tekinti az államadósság csökkentését.”

Az alkotmányjogász művelt, pergő nyelvű szakember, vitaműsorok gyakorlott szereplője. Soha nem vonnám kétségbe, hogy jogászként otthonosan forgolódik a latin szakkifejezések (terminus technicusok) tárházában. Most mégis hibázott - az újságírással kacérkodó pályakezdők okulására. Mert a prioritás, ugye, valakinek vagy valaminek az elsőbbsége. Priornak nevezik például a kolostor főnökét, priorisszának pedig a zárda főnöknőjét. A kitűnő alkotmányjogász gondolatmenetét lefordítom magyarra: a kormány elsődleges elsőbbségnek tekinti az államadósság csökkentését. Van másodlagos elsőbbség? Nos, ezt a jelenséget nevezzük tautológiának.

Az ógörögből latinba átörökült kifejezés azt jelenti, hogy szófecsérlés, oktalan szószaporítás, elvontabban fogalmazva: az azonos vagy hasonló jelentésű szavak indokolatlan ismételgetése. Itt akár meg is állhatnánk, ugyanennek a jelenségnek azonban van egy idétlenebb változata is, amelyet megint csak latin kifejezéssel idem per idem-nek hívunk. Vagyis ugyanazt ugyanazzal. Az egyik kézikönyvben olvasható, hogy Moliére ezt adta szószátyár szereplője szájába: „Az ópium elaltat, mert altatóerő van benne.” E mondat a logikailag hibás bizonyítás iskolapéldája. Talán még Szentpéteri Nagy Richárd is meglepődik, ha ennek folytán Kövér Lászlóval hozom nyelvhasználati rokonságba.

A magyar országgyűlés elnöke elment Keszthelyre, hogy a választási kampány kellős közepén kimondhassa a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezte összejövetelen: „Egy országban akkor mennek jól a dolgok, ha a szemben álló felek táborain belül mind politikai, mind erkölcsi értelemben rendben mennek a dolgok.” (Zalai Hírlap, 2014. március 20.) Nocsak. A kacifántos eszmefuttatásból kihámozható ugyan, hogy a Fidesz-politikus mit akart közre adni, mégis az a benyomásom, hogy a logikailag hibás bizonyításban ugyanazt ugyanazzal indokolta.    

komment
süti beállítások módosítása