Médianapló

Médianapló - Szeressük-e Gőgös képviselő urat?

2014. március 18. 09:24 - Zöldi László

Cs. Kádár Péterrel személyesen nem ismerjük egymást, a közösségi oldalon mégis gyakran szól hozzá a bejegyzéseimhez. Egyetlen mondatban bírál, vagy - ritkábban - dicsér. Tegnap éppen bírált, bár nem engem, hanem azt, akit nemcsak szóba hoztam, hanem még a nevét is kiraktam a címbe. Ezt írta: „Gőgös ténylegesen is gőgös, nem szeressük.” A suksükölés az iróniát jelzi, a mondat első fele viszont olyan álláspont, amellyel nem értek egyet. Meg is magyarázom, hogy miért nem.

Gőgös Zoltán szocialista politikusban semmiféle gőgöt nem fedeztem föl, azt viszont érzékelem, hogy ért a mezőgazdasághoz. Speciel én se kedvelem, de nem az emberi tulajdonságai, hanem az agráriumról kialakított nézetei miatt. Azt hüvelyeztem ki a megnyilvánulásaiból, hogy a nagyüzemi mezőgazdaságot szeretné megerősíteni. Ez lehet korszerű elképzelés, persze, lehet a szebb jövő záloga is, csak éppen olyan országban élünk, ahol rengetegen tengődnek a mezőgazdaság közelében. Ha a legerősebb ellenzéki párt politikájában még nagyobb teret nyer a felfogás, hogy több ezer hektáros tagokban kell tartani a földet, máskülönben a nagy teljesítményre képes gépek nem arathatják le az igénytelenebb növények termését, akkor hoppon maradnak a szociálpolitikai okból munkához juttatandó emberek százezrei. Akik szívesen dolgoznának családi gazdaságban, még szívesebben vennék föl a föld után járó támogatást.

Két vállalkozói réteg verseng azért, hogy élelmes egyedei minél kevesebb erőfeszítéssel jussanak az uniós jövedelem-kiegészítéshez. Egyelőre a Fidesz-holdudvar áll nyerésre. De félő, hogy a falusi szegények akkor sem járnának sokkal jobban, ha Gőgös Zoltán elképzelése kerekedne felül. Ettől azonban a kihízott arcú politikus még az Összefogás legerőteljesebben kampányoló képviselőjelöltje. Cs. Kádár Péter bármennyire berzenkedik is ellene, csakugyan fölszántja a választókörzetét. Ha összeadnánk a lakossági fórumokat, amelyekre megérkezett január közepe óta, több helyen fordult meg, mint az ellenzéki szövetség Vas, Zala, Veszprém és Fejér megyei politikusai együttvéve.

Ezért írtam róla tegnap, hogy a négy dunántúli megyében induló ellenzékiek közül neki van leginkább esélye bekerülni a parlamentbe. Ahol, remélem, a majdani frakciótársai nem állnak melléje, ha beterjeszti a mezőgazdasági nagyüzemek megerősítéséről árulkodó törvénytervezetét.    

komment
süti beállítások módosítása