Médianapló

Médianapló - Hol született Orbán?

2014. március 12. 07:51 - Zöldi László

Karácsony Gergely az egyik legrokonszenvesebb ellenzéki politikus. Negyven körüli, élemedett kora ellenére mégis van benne valami fiús báj. Néhány napja megszólalt az egyik tévécsatornán, és már nem emlékszem ugyan, hogy miről beszélt, de az megmaradt a mondandójából, hogy Felcsútot kinevezte Orbán Viktor szülőfalujának.

Ha politikus volnék, és ellenzékbe szorulnék, első számú politikai ellenfelemnek én is a rendszer névadóját, Orbán Viktort tartanám. Abból indulnék ki, hogy néhány százszor ki kell mondanom a nevét, ezért végiggondolnám azokat a szavakat, amelyeket vele kapcsolatban használnék a nyilvánosság előtt. Ha például bármilyen összefüggésben szóba kerülne Felcsút, amelyhez kétségkívül ezer szállal kötődik, utána is néznék, vajon mi köze van hozzá. Gyanítanám, hogy ott született, mégis kevésnek tartanám a feltételezést, és hogy megőrizzem a szavahihetőségemet, ellenőrizném is. Ha ezt elmulasztanám, akkor kitenném magam az olyan glosszának, amilyent éppen most írok, és röstelkednék a szellemi restségért.

Bezzeg Aczél Endre, aki tegnap figyelemre méltó jegyzetet jelentetett meg Puskás Ferenc és a felcsúti foci-akadémia síron túli kapcsolatáról a Galamus véleményportálon. Az egyik legtájékozottabb magyar újságíró kimondatlanul is pontosította Karácsony Gergelyt, amidőn ezt írta: „Ha jól emlékszem, egy majdnem vadonatúj eszmeszülemény szerint Szent István Orbán szülőfalujának, Alcsútdoboznak a határában ajánlotta országunkat Mária oltalmába.” Lám, egy tapasztalt szakmabeli, aki nem rögtönöz. Mindazonáltal jól tette volna, ha mégse hagyatkozik az emlékezetére, hanem fellapozza a lexikonokat, vagy szörföl az interneten. Az Orbán-rendszer névadója ugyanis az összes általam ismert forrás szerint Székesfehérvárott született, valószínűleg a megyeszékhely kórházában.

Akik nálam gyakrabban tűzik toll- vagy foghegyre a legismertebb magyar politikus viselt dolgait, bizonyára utánanéznek majd, hogy a későbbi miniszterelnökkel várandós mama miként került Fehérvárra, és a kisfia miért töltötte első néhány évét Alcsútdobozon. Esetleg azt is megtudakolják, vajon az immár felnőtt Orbán Viktor miért éppen a szomszédos falut, Felcsútot választotta szűkebb pátriájának. Ahogy elnézem a kaján tekintetét, talán azért, hogy megtévessze a vele foglalkozó ellenzéki politikusokat és veterán újságírókat.          

1 komment
süti beállítások módosítása