Médianapló

Médianapló - Jelszó vagy jelmondat?

2014. március 09. 08:43 - Zöldi László

Azt vettem észre, hogy amióta hajdani évfolyamtársam, Éva nyugdíjba ment, életformájának része lett e rovat. Dél körül olvassa el, és elég gyakran reagál rá. Ha tetszik neki a bejegyzés, lájkolja, ha vitatkozna velem, röviden kifejti az álláspontját. Sokat köszönhetek neki, mert komolyan veszi önmagát, és azt is, amit írok. Ráadásul nem játszhatom meg előtte magam, mert legalább fél évszázada ismer - ez is nyilvános őszinteségre ösztönöz.

Most éppen vitatkozik. A közösségi oldalon megfogalmazott véleményét úgy foglalnám össze, hogy a demokratikus ellenzék pártjai tudják, mit akarnak. Jelmondatokra csupaszított elképzeléseiket még az átlagpolgárok is megértenék, ha a kormánypártok ellenőrzése alatt álló közszolgálati és egyéb médiumok közre adnák őket. Ebben igaza van Évának, legföljebb azt fűzném hozzá, hogy a választási szlogenek bekerülnek viszont az ellenzék által ellenőrzött médiumokba, csakhogy az Összefogással-Kormányváltással rokonszenvezőket aligha kell meggyőzni, amúgy is Orbán leváltására szavaznának. Ennek ellenére mégse tartanám fölöslegesnek a jelmondatok ismételgetését, sulykolását - ha mondatok volnának.

Tessék megnézni az ellenzéki politikusok elő- és hátterét! Mi olvasható a szónok elé helyezett állvány homlokzatán? Leginkább egy szó. Mi olvasható a mögé feszített molinón? Három szó egymás alatt. A besorolásuk pedig fogalom. Bizony, kedves Éva, a legtöbb ellenzéki politikus fogalmi gondolkodással próbálja meggyőzni a nem föltétlenül fogalmi gondolkodású választókat arról, hogy menjenek el szavazni. A kivételek, akik mégis mondatokkal dolgoznak, hiába tanulták meg, hogy a tőmondatban rejlő igei állítmány cselekvésre ösztönöz, esetünkben például arra, hogy menjünk el szavazni. A tilosban járnak, a módszerük partizánakció. Ellentétes a kampányguruk makacsságával, akik 1998 óta a hol kormányon, hol ellenzékben lévő politikusokra tukmálják abbéli meggyőződésüket, hogy a fogalmakkal való házalás eredményes, hatékony - urnához viszi az embereket.

Mindazonáltal úgy rémlik, hogy még a kampányguruk is haladnak a korral. Az ellenzéki szónokok mögött látható három fogalomból már hiányzik az IGAZSÁG vagy az IGAZSÁGOSSÁG. A demokratikus ellenzék által foglalkoztatott szakemberek végre rájöttek, hogy ha a másik oldalhoz tartozó médiumok munkatársai megfelelő szögből fényképezik-filmezik a szót, akkor csak a GAZSÁG marad.    

komment
süti beállítások módosítása