Médianapló

Médianapló - Mit csinál a kognitív disszonancia redukciója?

2014. március 08. 09:44 - Zöldi László

Szigetvári Viktor állítólag Bajnai esze. Annyi elfogadható az ironikus értékítéletből, hogy a harmincas éveit taposó háttér-ember az Orbán-ellenes mozgalmak szürke eminenciása. Végigcsinálta a 2002-es, 2006-os, 2010-es kampányokat - most éppen az Együtt 2014 színeiben szervezi a csapatot. Vele készített interjút a parlamenti újságírás egyik legtehetségesebb képviselője, Nagy József. A Hír24.hu-n megjelent beszélgetés látlelet az egymáshoz szorult ellenzéki csoportok gondolkodásmódjáról.

Az interjúalany például ezt fejtegeti: „A valósággal megismerkedni nem óhajtó újságírók kognitív disszonancia redukciója az, hogy a reális helyzetértékelés helyett azt hazudja rólunk, hogy csak Orbán leváltásának vágya közös bennünk.” Hm. Aligha szerencsés egy hónappal az országgyűlési választás előtt szembe fordítani a nyilvánosság képviselőit az amúgy is késedelmeskedő ellenzékkel. Ettől persze Szigetvárinak akár még igaza is lehet. De ha azok a fránya újságírók nem értik az ellenzék helyzetét, akkor sem érdemes ezt épp most az orrukra koppintani, hiszen legalább a jóindulatú semlegességükre volna szükség. Pláne kétszer is kettős birtokviszonnyal birizgálni a nyelvérzéküket, közülük az egyik, a kognitívos különösen gyönyörű. Megpróbálom értelmezni.

A kognitív disszonancia a belső feszültség feloldására irányuló kísérlet. A 2010-es vereség után az MSZP-nek megmaradt a körülbelül egymilliós törzsbázisa. Csakhogy ennyivel nem lehet nyerni 2014-ben, ezért Bajnai Gordon 2012. október 23-án megcélozta a középütt álló bizonytalanok milliós tömegét. A bejelentkezés nyomán sokan váltottak az egyik portékáról (az MSZP-ről) a másikra (az Együtt 2014-re), ettől azonban nem gyarapodott az ellenzéki tábor. A politikusok különböző csoportjai egymástól happolták el a rokonszenvezőket, ez csalódást keltett a választók körében, akik a belső feszültséget úgy oldották föl, hogy másra kenték az átpártolásuk miatt érzett felelősséget. Bemagyarázták maguknak, hogy az ellenzéki politikusok mást sem akarnak, csak Orbán helyett beülni a hatalomba. A nyilvánosság képviselői, az újságírók pedig tovább is láthatnának az orruknál. Észre kéne venniük, hogy több köti össze az ellenzéki csoportokat, mint a puszta hatalomvágy.

Kár, hogy ezt a többet az ellenzéki politikusok egyelőre elfelejtették közkinccsé tenni. Vannak ugyan róla elvont fogalmaik, de úgy adják közre az Orbán Viktor leváltásán túlmutató elképzeléseiket, mint Szigetvári Viktor a kognitív disszonancia redukcióját.   

 

komment
süti beállítások módosítása