Médianapló

Médianapló - Hogyan lett meg az őszödi kazetta?

2014. március 02. 10:41 - Zöldi László

Állítólag tanítottam Gál J. Zoltánt a szegedi egyetem Kispestre kihelyezett tagozatán. Nem emlékszem rá. Arra viszont emlékszem, hogy a kilencvenes évek közepén feltűnt a Népszavánál, a főszerkesztő Kereszty András oldalán. Később politikára adta a fejét, és a második Gyurcsány-kormány kommunikációjáért felelős államtitkárként dolgozott. Múlt vasárnapra vártam, hogy megszólal az őszödi kiszivárogtatás ügyében, de csak a Vasárnapi Hírek mai számában jelentkezett.

Főszerkesztőként az ötödik oldal jobb széli hasábjában jelölt ki rovatot magának. Általában háromflekknyi terjedelemben fejti ki álláspontját az elmúlt hét egyik eseményéről, ezúttal azonban egész újságoldalt, körülbelül tíz flekket szánt az őszödi kazettára. Amely illusztráció is: a kolumna kellős közepén terpeszkedik, a régimódi két orsóval. A hajdani államtitkár higgadtan és hihető módon meséli el, hogyan élte meg 2006. szeptember 17-ét. Délelőtt kapott egy üzenetet a Magyar Rádióból, berohant a munkahelyére, mert nem tudta, melyik beszéd lehet az a „káromkodós” (ezek szerint Gyurcsány gyakran káromkodott, ha zárt körben fogalmazott).

Mikorra kiderült, hogy az őszödiről van szó, a páncélszekrényben nem találta a kazettát. Telefonon kínálta föl lemondását a Győrben időző főnökének, aki elhárította az áldozatot, és arra biztatta, hogy találják meg azt a fránya kazettát - meg is lett -, a leírandó szövegét pedig küldjék el a szerkesztőségeknek. Azt már én fűzöm hozzá, hogy így került meg a hiányzó mozaik az eddig kialakult képhez. A győri Kisalföld munkatársa, Koloszár Tamás ugyanis délután négy és öt között odakiáltotta a szolgálati autóba éppen beszálló Gyurcsány Ferencnek, hogy a Magyar Rádió frissiben bemondott hírével szeretné kiegészíteni a kampánygyűlés előtt készített interjút. A miniszterelnök nem lepődött meg a pótlólagos kérdésen.

Majdnem minden időközben fölmerült kérdőjelet kiegyenesített Gál J. Zoltán a megszokottnál terjedelmesebbre sikerült írásban. Egyet kivéve. Napokkal ezelőtt Vörös T. Károly, a Népszabadság volt főszerkesztője kifejtette: 2006. május 26-án azzal hívta fel a kommunikációs államtitkár, hogy a főnök kurva jó beszédet mondott Őszödön, érdemes volna közölni. Aztán elmaradt a közlés, ki tudja, miért. Az ATV beharangozta, hogy Gál J. Zoltán ma este megszólal a Szabad szemmel című műsorban. Remélem, hogy ezt a kérdést is fölteszik neki - ha már magától nem válaszolt rá.                

komment
süti beállítások módosítása