Médianapló

Médianapló - Napszakos hazugságok

2014. február 24. 10:23 - Zöldi László

Kósa Lajos tegnap este sugárzott interjúja korántsem volt lélekemelő látvány. A Fidesz ügyvezető alelnöke válaszolt ugyan minden ATV-s kérdésre, előtte azonban úgy kanyarította a szót, hogy minél gyakrabban idézhesse Gyurcsány Ferencet. A hajdani miniszterelnök őszödi beszédéből elhíresült mondat - „Hazudtunk reggel, éjjel meg este.” - legalább tucatszor hangzott el.

S ha hozzáveszem, hogy ma reggel, a Magyar Rádió hírműsorában a debreceni polgármester megismételte a trükköt, levonható a következtetés, hogy mintegy másfél millió médiafogyasztó tudatába égette be azt, amit a kormánypárti politikusok ritkán hagynak ki a mondandójukból. (Kósa úr előtt utoljára Orbán Viktor hozta szóba, egy parlamenti vitában.) Én volnék az utolsó, aki ezt felrónám nekik, Ha kezükben van egy verbális fegyver, miért ne használnák? Inkább csak az zavar, hogy nem utalnak a mondat eredetére. Ennek két oka lehet. Az egyik, hogy tudatosan elhallgatják, a másik meg, hogy fogalmuk sincs róla. Mind a kettőt kinézem belőlük.

A mondat egyébként Örkény Istvántól való, és így szokták idézni: „Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon.” 1956. október 30-án mondta volna a Szabad Kossuth Rádióban. Ha így fogalmazott volna, olyan értelmiségi vallott volna, aki a múlt század közepén sematikus műveket írt, majd kiábrándult Rákosiból, és Nagy Imréhez csatlakozott. Tevékeny szerepet játszott az ötvenhatos író-ellenzékben, amiért öt évig tanult szakmájában, vegyészként tengette az életét. Ha többes szám első személyben gyakorolt volna önkritikát, olyan ember beszélt volna belőle, aki már túllépett az életmű romlékony mozzanatain. Csakhogy Örkény nem azt mondta, amit tévesen tulajdonítanak neki.

Rab László bravúros nyomozással kiderítette - írása a Népszabadság Online-ban, 2007. március 1-én jelent meg -, hogy a Parlamentbe költözött rádió felkérésére vetette papírra a szöveget, amit egy bemondó imigyen olvasott be: „A rádió hosszú éveken át a hazugság szerszáma volt. Parancsokat hajtott végre. Hazudott éjjel, hazudott nappal, hazudott minden hullámhosszon.” Önkritikának tehát semmi nyoma, annál inkább távolságtartásnak. Ha a kormánypárti politikusok ennek tudatában idézgetnék a Gyurcsány Ferenc nevéhez kapcsolt, de Örkény Istvánnak is csak áttételesen tulajdonítható szállóigét, elősegítenék, hogy az ellenőrzésük alatt álló Magyar Rádió gyakorlatára ismerhessünk.

1 komment
süti beállítások módosítása