Médianapló

Médianapló - Petőfi hamvai

2014. február 13. 09:44 - Zöldi László

Mindig érdeklődéssel hallgatom Gyurcsány Ferencet. Érdekes ember, ezzel magyarázható, hogy kézről kézre adják az újságírók. Jó interjút lehet vele készíteni. Könnyed, laza, oldott, talán túlságosan is az. Tegnap este például Orbán Viktor kínai útját ecsetelte az ATV stúdiójában. Ellenzéki politikus fejtette ki álláspontját a hivatalban lévő miniszterelnökről - szokásos szöveg a választási kampány előtt néhány nappal. Amit viszont a beszélgetés vége felé rögtönzött, az elgondolkoztatott.

Némi iróniával pedzegette, hogy Orbán bizonyára azért utazott Kínába, mert haza akarja hozni „Petőfi hamvait”. Ha itt hagyta volna abba, most nem erről a témáról tűnődnék. Tudomásul vettem volna, hogy egy volt miniszterelnök feje sem káptalan. Hallott valamit harangozni Morvai Ferenc Petőfi-szenvedélyéről, és butaságot mondott ugyan, de nem tragédia, ha hamvakról beszél. Elvégre élő adásban van, és amit kiejt a száján, azt már nem lehet visszaszívni. Ám annyira megtetszett neki az a fránya birtokviszony, hogy ismét előhozakodott Petőfi hamvaival. Ez már sok volt.

Gyurcsány Ferenc júniusban lesz 53 éves. Amikor a nagyrédei kazánkovács nyilvánosság elé állt a Szibériában eltemetett Petőfivel, 1988 végén, a pályakezdő politikus közel járt a harminchoz. Aligha kerülte el a figyelmét, hogy Morvai úr a Bajkál-tónál korántsem hamvakkal teli urnát ásatott ki, hanem csontvázat. A DNS-t akarta összevetni a Kárpát-medencében élő Petőfi-rokonoktól vett vérrel. Óvatosságra int, hogy a volt miniszterelnök biológiatanári oklevelet szerzett a pécsi főiskolán, és DNS-ügyekben esetleg járatosabb nálam. Az viszont ténykérdés, hogy a másik Ferenc, Morvai kazánkovács csontvázat hozott haza Barguzinból. Állítólag egy burját nőét, de ez most mellékes. Témánk szempontjából az a lényeg, hogy a Petőfi Sándor csontozatának tulajdonított földi maradványok a kilencvenes évek elején élénken foglalkoztatták a hazai médiumokat.  

Szeretném kedvelni Gyurcsányt, mert a magyar közélet egyik legszínesebb egyéniségének hat. De ha belefeledkezik a rögtönzésbe, bajba szokott kerülni. El-elárulja magáról, hogy irodalomból, történelemből és földrajzból műveltségbeli hiányosságokkal küszködik. Nem irigylem a munka- és párttársait, akik között legalább tízről képzelhető el, hogy tegnap este kapásból Petőfi csontvázát hozták volna szóba. Ja, és a Bajkál-tó nem Kínában van.

1 komment
süti beállítások módosítása