Médianapló

Médiaanapló - A pipás Bőhmök

2014. február 12. 11:07 - Zöldi László

Néhai professzorom, a történész Ránki György hajdanában írt egy tanulmányt arról, hogy a magyarországi zsidók milyen kerülővel érkeztek ide német nyelvterületről. A Deutsch vezetéknevűek egyenesen Németországból jöttek, a Wienerek Bécs érintésével, a Bőhmök Csehországból, a Pollackok, Pollakok, Pollákok (Polyákok) pedig Lengyelországból. Kerecsényi Zoltán helytörténész egy pápai család nyomába eredt, figyelemre méltó cikke tegnap jelent meg a Napló című veszprémi újságban.

Bőhm Samu 1883-ben alapította esztergályos műhelyét. Csakhamar kifejlesztette azt a portékát, amely országszerte ismertté tette. Pipái egyre szebbek lettek, egyre jobban szeleltek. Elismertségére jellemző, hogy megválasztották a városi ipartestület elnökévé, és beválasztották az önkormányzati testületbe is. A helytörténész fényképpel színesítette a cikkét, tizenkét családtagot számoltam össze. Középütt a cégalapító nagyapa és a felesége, közöttük egy öt-hatélves lányunoka. Mögöttük felnőttek: négy férfi és öt nő. Az egyik asszony akkor már halott volt, a család kérésére utólag montírozták a fotó sarkába. A családfő 1942-ben ágyban, párnák közt halt meg. A maradék tízből egy férfit behívtak munkaszolgálatba, hét családtagot pedig a németek 1944-es bevonulása után Auschwitzba szállítottak. A koncentrációs táborból négyen tértek vissza, a tizenkét tagú família kétharmada nem élte meg a háború végét.

Azért érdekelnek ezek a látszólag helytörténeti adalékok, mert kezdem megérteni belőlük a magyar polgárság elenyészését. Egyik mértékadó részét a magyar állam segédletével sikerült likvidálni. A másikat, a sváb iparosokat és gazdálkodókat a háború után, ugyancsak a magyar állam közreműködésével szállítottak a határon túlra. (Igaz, ők legalább életben maradtak.) A harmadik, magyar eredetű réteg itthon rettegett, tétlenségre kárhoztatva. Felmérhetetlen, hogy mennyi éca, gondolat, kezdeményezés, ötlet, szakszerűen szólva: innováció nem valósult meg; mennyivel lettünk szegényebbek nemzetileg - anyagilag és lelkileg is.

Azon tűnődöm, vajon miről számolnának be a pápai Bőhm-Pollak család leszármazottjai, ha megélik a XXI. század második évtizedét. Talán arról, hogy a magyar állam tavaly elvette tőlük a trafikjukat, amelyben szép és jól szelelő pipákat is árultak.          

komment
süti beállítások módosítása