Médianapló

Médianapló - Miért folynak össze a színek?

2014. január 14. 11:12 - Zöldi László

Érdeklődéssel figyelem a tanítványok szaporodó blogjait. Legalább tízen kísérleteznek azzal, hogy írásaikat a nyilvánosság értékítéletére bízzák. Vagy a szűkebb pátria számítógépező lakóit kínálják meg a helyi eseményekről beszámoló honlappal.

 

Az egyik legügyesebb (nevezzük a szignója alapján SAV-nak) fél évtized múltán tegnap cserélte ki a dizájnt - gondolatait új köntösbe öltöztette. Tetszik, hogy az eddiginél jobban aknázza ki a margóban rejlő lehetőségeket; immár a jobb szélső hasábon lehet keresgélni a házi archívumban. Tetszik az is, hogy mindent a saját erejéből akart megoldani, bár egy nagyon szakmai kérdésben segítséget kért az internetezőktől. (A válasz az óceán túlsó oldaláról érkezett meg.) Digitális vállalkozása majdnem profi, csupán a színválogatás kelt bennem hiányérzetet. Ha a fehér alapon fekete betűket használ, akkor olvasható a figyelemre méltó szöveg. De ha szürkéket, bizony összefolynak a betűk.

 

Ugyanezeket az erényeket és az egyetlen fogyatékosságot tapasztaltam öreg (néhány évvel fiatalabb) barátom szintén új blogjánál is. Először magamra gyanakodtam, hogy romlik a látásom, Gábor, a szemorvos azonban cáfolta ezt. Majd a mesterséges fényre, mert a számítógép előtt, oldalvást lámpát használok, hogy kirajzolódjanak a klaviatúra betűi. Ha eloltom, a képernyőn kétségkívül jobban emelkednek ki a szürke betűk a fehér alapból. Igen ám, de a dizájnosoknak számolniuk kéne azzal az adottsággal, hogy a legtöbb számítógépet használó nem „vakon” simogatja ujjbeggyel a klaviatúrát. Még a legfelkészültebb blog- és portáltervezők is hajlamosak elfeledkezni arról, hogy csak a kontrasztos színek erősítik föl egymás hatását.

 

Elismerem a Népszabadság Online sajtószakmai kvalitásait, kár, hogy a fehér alapon szürkülő betűk olvashatatlanná teszik a legjobb szöveget is. Ugyanez mondható el a szegedi Délmagyarország és a győri Kisalföld digitális változatáról (egy céghez tartoznak, mindkettőt ugyanaz tervezte, aki egyébként kiváló informatikus). A debreceni Vagy.hu és a szombathelyi Nyugat.hu betűi szintén beleszürkülnek a fehér alapba. Ellentétben a Népszava Online harmonikus színeivel. Vagy a Magyar Nemzet Online-nal, amelynek tervezője fölismerte, hogy a fehér alapon nem érdemes a legsötétebb feketét használni. A túl kontrasztos fekete ugyanis hidegnek hat, márpedig az olvasók kedvelik a melegebb színeket. Meg a mesterséges fénynél is olvasható cikkeket.        

komment
süti beállítások módosítása